Județul Sălaj, lider național în producția de ciuperci de cultură

78

ciupercihmhCirca o treime din producția națională de ciuperci de cultură provine din Sălaj, potrivit estimărilor specialiștilor în domeniu, în județ funcționând și cel mai mare producător de ciuperci din țară.

Conform datelor deținute de Direcția Agricolă Sălaj, în județ se produc anual circa 7.000 de tone de ciuperci, în vreme ce producția anuală la nivel național este estimată de reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Ciuperci din România (ANPCR) la circa 20.000 de tone. Speciile de cultură sunt: Agaricus Bisporus (Campignon) și Pleurotus Ostreatus (Păstrăv de fag).

“La nivel național eu estimez producția la circa 20.000 de tone cel puțin, anual, și cred că estimările mele sunt relativ corecte pe baza cantității de compost introdusă în țară”, a declarat miercuri Eugen Băjenaru, președintele ANPCR.

El a adăugat că Sălajul este pe primul loc la producția de ciuperci de cultură.

“În ceea ce privește producția de ciuperci de cultură, județul Sălaj este pe primul loc, fără discuție și asta datorită unor producători precum Boglar Champ, Iazul V&V sau Modi Tur Trans. Mai sunt și alți producători, care nu sunt mici. Au 10-12 spații de producție cu circa 100 de tone pe lună, producții care, după părerea mea, sunt foarte foarte mari. Adică să faci trei tone de ciuperci pe zi nu este ușor. Trebuie un management foarte bun de producție și o tehnică superioară de vânzări. Trebuie o legătură serioasă cu retaileri și o capacitate de distribuție pe măsura producției”, a precizat președintele ANPCR.

Compania Boglar Champ este, potrivit președintelui ANPCR, cel mai mare producător național de astfel de ciuperci, cu o producție anuală de circa 5.000 de tone.

“Boglar Champ este cel mai mare la nivel național. Firma produce cel puțin 400 de tone pe lună, după părerea mea, ceea ce înseamnă circa 5.000 de tone anual. El este de departe cel mai mare producător. Chiar și-a mărit acum capacitatea de producție. Mi-e greu mie să estimez producția pe care o face, dar după capacitățile de producție pe care le are în Zalău și Nușfalău cred că produce lunar în jurul a 400 de tone”, a conchis Eugen Băjenaru. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise