Judeţul Harghita ocupă un loc fruntaş la numărul cererilor de subvenţii pe suprafaţă

Sprouting Winter Wheat

Şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita, Haschi Andras, a declarat că până pe 15 mai, data limită de depunere, s-au înregistrat 30.199 de cereri, număr mai mare decât anul trecut când, la aceeaşi dată, erau depuse 29.937 de cereri.

În ceea ce priveşte suprafaţa, aceasta a scăzut faţă de anul trecut, de la 187.079 de hectare în anul 2013, la 184.411 hectare în acest an.

Haschi Andras spune că numărul de cereri a crescut întrucât suprafeţele au fost fărâmiţate şi se depun acum mai multe cereri din cadrul aceleaşi familii.n ceea ce priveşte suprafaţa, aceasta a scăzut faţă de anul trecut, de la 187.079 de hectare în anul 2013, la 184.411 hectare în acest an.

Acesta susţine, însă, că se înregistrează o ‘scădere aşteptată’ a suprafeţei pentru care se solicită subvenţie întrucât ‘fermierii au trecut de la faza de începători la cea de avansaţi’ şi nu mai depun cereri pentru suprafeţele care sunt împădurite sau nelucrate şi care nu îndeplinesc condiţiile.

Anul trecut pentru subvenţia pe suprafaţă, dar şi pentru restul ajutoarelor din domeniul agricol, cum ar fi zona montană defavorizată sau pachetele de agromediu, în Harghita au intrat 54 de milioane de euro, iar în acest an se estimează că suma va ajunge până la 60 de milioane de euro.

Chiar dacă s-a încheiat campania de depunere a cererilor, există o perioadă de prelungire până pe 10 iunie, dar cu aplicarea unei penalizări de unu la sută pe zi. Anul trecut, în perioada de prelungire, s-au depus 589 de cereri, iar în acest an se aşteaptă încă o mie de cereri. ( Sursa: AGERPRES)