Jocuri riscante pe piața de grâu!

În momentul de față, pe piețele internaționale de grâu se fac jocuri riscante, în opinia mai multor analiști și traderi consultați de Reuters.

Speriaţi de preţurile mari şi volatile, marii cumpărători mondiali de grâu şi-au redus achiziţiile în avans, fapt ce îi face mai expuşi la posibilele explozii viitoare ale preţurilor, astfel încât la final vor transfera majorările de preţuri pe seama consumatorilor, care se luptă deja cu inflaţia alimentelor, transmite Reuters, citată de AGERPRES.

În prezent, importaţi cumpărători de grâu din Asia, Orientul Mijlociu şi Asia fac achiziţii în avans pentru doar două-trei luni, în condiţiile în care de obicei cumpărau în avans cantităţile necesare pentru o perioadă de până la şase luni.

Potrivit analiştilor consultaţi de Reuters, consumatorii resimt, în mod normal, abia câteva luni mai târziu o astfel de creştere a preţurilor la cereale, pentru că firmele de morărit au stocuri şi pot traversa perioadele de volatilitate a preţurilor. Însă, în condiţiile în care stocurile se reduc şi există puţine livrări contractate în avans, consumatorii, în special cei din ţările sărace, vor resimţi mai rapid impactul exploziei preţurilor.

„Procesatorii de grâu şi utilizatorii finali au devenit mai conservatori în achiziţiile lor din cauza volatilităţii pieţei. Preţurile pe piaţa cu amănuntul rămân ridicate şi inflaţia alimentelor este o problemă foarte serioasă”, spune Phin Ziebell, economist la National Australia Bank.

- Publicitate -

În luna martie a anului trecut, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au atins un nivel record, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, dar și al evoluţiilor meteo nefavorabile din alte regiuni producătoare care au dus la diminuarea livrărilor. Chiar dacă, între timp, cotaţiile futures au scăzut cu 48%, preţurile la contractele cu livrare fizică rămân în continuare ridicate, pe fondul incertitudinilor cu privire la evoluţiile din zona Mării Negre, precum şi cu privire la recolta de grâu a SUA.

Dacă înainte de izbucnirea războiului din Ucraina grâul din zona Mării Negre se vindea în Asia pentru 260 de dolari pe tonă, în prezent grâul rusesc cu livrare în Asia de Sud-Est se vinde pentru aproximativ 340 de dolari pe tonă. Astfel, din cauza preţurilor mari, cumpărătorii nu sunt dispuţi să îşi asume riscul de a cumpăra grâu pentru nevoile viitoare, chiar dacă asta îi expune la posibilitatea unor preţuri şi mai mari dacă livrările se vor reduce, precizează, la rândul său, Ole Houe, director la firma de brokeraj agricol IKON Commodities din Sydney.

„Există suficient grâu disponibil din regiunea Mării Negre şi din Australia şi preţurile ar putea să scadă peste trei luni. Dar dacă Rusia va opri exporturile, lucrurile se vor schimba în mod dramatic, şi tona de grâu ar putea să se scumpească cu 50 de dolari. Pentru cumpărători, se pare că aşteptarea oferă recompense mai mari decât asumarea de poziţii forward”, spune Ole Houe.

Potrivit analiştilor, firmele de morărit şi alţi cumpărători de grâu îşi reduc stocurile. Datele Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că stocurile mondiale de grâu pentru anul agricol care se va încheia în luna iunie 2023 sunt prognozate să scadă până la 269,34 milioane de tone, de la 276,70 milioane tone în urmă cu un an. Potrivit USDA, stocurile de grâu ale Egiptului, cel mai mare importator mondial, ar urma să scadă până la 3,4 milioane de tone la finele lunii iunie, cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani. De asemenea, stocurile din India, al doilea mare consumator mondial, sunt estimate să ajungă în luna iunie la 12,6 milioane de tone, mai puţin de jumătate faţă de nivelul stocurilor în urmă cu doi ani.

În acest context, comportamentul marilor jucători de pe piața internațională de grâu este unul mai puțin obișnuit. „Tot ceea ce se întâmplă acum îi forţează pe oamenii să tranzacţioneze numai poziţii pe termen scurt, mai mult decât de obicei”, spune un trader de cereale din Kansas City.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole