După ce în ultimele luni, piața cerealelor a fost una destul de haotică, cu creșteri mari de prețuri și îngrijorări cu privire la aprovizionarea de anul viitor, lucrurile par să se mai liniștească odată cu ultimele trenduri și recolte internaționale.
Potrivit unei analize publicate de Reuters, recoltele mari din Statele Unite ale Americii, condițiile meteorologice favorabile pentru însămânțare în Brazilia și semnalele privind încetinirea avântului Chinei privind achizițiile de cereale au condus către creșterea ofertei mondiale pentru soia și porumb.
Se pare că, în sfârșit, după luni la rând de creșteri ale prețurilor, piața cerealelor se mai domolește și va cunoaște o perioadă în care prețurile vor scădea ușor. ”Creşterea stocurilor semnalează că preţurile pentru aceste culturi, precum şi pentru alte produse precum zahăr şi cafea, au trecut de punctul de vârf al unui trend crescător declanşat de pandemie, susţin analiştii. În plus, preţuri mai mici ar fi şi o veste bună pentru consumatori, după ce zilele trecute o agenţie a ONU a calculat că preţurile globale la produsele alimentare au atins în noiembrie cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu”, mai precizează publicația Reuters, citată de Agerpres.
După recoltele abundente din SUA, cotațiile futures la soia pe bursa de la Chicago au scăzut cu 27%, iar cele la porumb s-au diminuat cu 24% față de vârfurile atinse în luna mai.
Bineînțeles, dacă prețurile mai mici la soia și porumb ar reprezenta un beneficiu pentru consumatori, nu același lucru se poate spune și despre fermieri, care se confruntă anul acesta cu creșteri dramatice ale prețurilor la semințe și îngrășăminte.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a îmbunătăţit în ultimele luni estimările privind oferta mondială de soia boabe iar dacă cele mai recente estimări de 104,57 milioane tone se vor confirma, acestea ar fi unele dintre cele mai mari stocuri mondiale înregistrate vreodată.
De cealaltă parte, chinezii și-au încetinit mult ritmul achizițiilor, astfel că specialiștii anticipează că livrările către China vor fi mai mici cu 100 de milioane de tone, ca urmare a utilizării crescute a grâului ca nutreț pentru animale.
„Având în vedere balanţa actuală dintre ofertă şi cerere, cred că preţurile mari sunt în urma noastră”, a subliniat Camilo Motter, un broker de cereale din Brazilia.