Pe ogoarele din România este jale. Seceta continuă să se adâncească, iar grijile agricultorilor crește de la o zi la alta. Din păcate, prognoza anunțată de meteorologi pentru zilele acestea nu a adus cantitatea de precipitații necesară pentru a acoperi deficitul de apă din sol.
Noaptea de Înviere dar și prima zi de Paște au adus ploi în mai multe zone din țară, însă au fost de scurtă durată și neînsemnate cantitativ în condițiile în care câmpuri întregi nu au mai văzut o picătură de apă de săptămâni bune.
De exemplu, în Câmpia Bărăganului, culturile au început să fie acoperite cu pământ granulat, asemenea nisipului, fenomenul fiind numit de specialiști – deșertificare. Cu alte cuvinte, situația este critică, iar ploile anunțate pentru aceste zile au fost așteptate cu nerăbdare. Din păcate, măsurătorile făcute de fermieri au arătat că în continuare este mare nevoie de apă în sol. În Buzău, în comuna Caragele cantitatea de apă căzută în aceste zile a fost doar de 9 litri pe metrul pătrat. Aproape aceeași cantitate de precipitații a fost înregistrată și în comuna Florica, în timp ce în Glodeanu Sărat doar 7 litri pătrat. În aceeași parametri se încadrează și județul Vâlcea unde măsurătorile făcute de agricultori au arătat că în ultimele zile cantitatea de precipitații înregistrată a fost de 9 litri pe metrul pătrat. Asta înseamnă o cantitate extrem de mică dat fiind faptul că rezerva din sol la adâncime mică, acolo unde trebuie să germineze plantele este aproape de zero în multe zone din țară.
Au fost însă și suprafețe întinse de ogoare unde în aceste zile nu a plouat deloc. Un exemplu vine tot din Buzău. În comuna Mărăcineni, fermierii spun că ploile abia au umezit praful, în schimb vântul suflă cu putere de trei zile, aspect care nu face altceva decât să agraveze starea culturilor aflate în vegetație.
Terenurile riscă să fie lăsate pârloagă
Nici la Bârlad sau Iași nu a plouat în aceste zile, ceea ce îi face pe agricultori să se gândească la ce este mai rău. Cu toții spun că nu au mai trăit o perioadă atât de lungă de secetă. În aceste condiții sunt fermieri mici care spun că vor lăsa pământurile pârloagă.
„La Iași, nu a plouat deloc. Apa nu mai este în grâu de peste trei săptămâni atât la suprafață cât și în profunzime. O problemă este și la rapiță. Nu mai are apă acum la inflorit. Nu se știe dacă vom recolta măcar rapiță”, a spus Tiberiu Stan Fermier Iași.
Au fost însă și localități unde a plouat cu găleata. Un exemplu vine de la Brăila. În localitatea Mihai Bravu s-au înregistrat 15 litri pe metrul pătrat. Și în Tulcea fermierii au primit o rază de speranță. Acolo s-au înregistrat 11 – 12 litri pe metrul pătrat.
Speranțe au și agricultorii din zona de vest. „Noi am înregistrat 3.5 litri pe metrul pătrat, adică o cantitate foarte mica. Totuși culturile de porumb și floarea soarelui au răsărit pentru că am avut norocul unor precipitații mai abundente lunile trecute. În schimb, grâul suferă, iar rapița a înflorit dar mai este nevoie de ploaie” , spune Alexander Degianski fermier Arad.
Din păcate, meteorologii nu vin cu vești mai bune nici în perioada următoare. ”Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, dar mai ales în regiunile intracarpatice, vestice, nord-vestice și în zona montană aferentă” , se arată în buletinul privind estimările meteorologice pentru intervalul 20 -27 aprilie 2020 , publicat pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.
Autor: Marilena Dinu