25 septembrie 2021 - 02:35

Izolare totala! Primul judet din Romania inchis complet

Izolare totala și reguli stricte pentru cetățenii dintr-un județ din Romania! Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat masuri severe și a anunțat închiderea totală a unui județ din nordul țării. La aceasta decizie s-a ajuns după ce s-a constatat că mai mulți cetățeni nu respecta nicio regula!

Este vorba de județul Maramureș care va institui și pe timpul zilei interdicțiile de circulație care sunt valabile acum numai noaptea la nivel național. Deplasările persoanelor vor fi limitate și vor trebui să fie justificate și între orele 6:00 și 22:00. Masurile vor intra in vigoare la data de 25 martie si vor fi valabile pana în data de 15 aprilie.

Potrivit prefectului de Maramureș, Nicolae Ungur, se va interzice circulația persoanelor în afara locuinței cu câteva excepții, printre care mersul la muncă, cumpărături, îngrijirea copilului sau asistența persoanelor vârstnice. Toate persoanele care vor fi în deplasare, vor avea obligația să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil.

Prin urmare, în hotărârea nr. 14/2020, articolul 1, sunt menționate următoarele motive care le permite cetățenilor deplasarea în afara locuinței:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare
  • desfășurării activității profesionale;
    deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestic.

Program diferențiat pentru cumpărături

O alta măsură prevăzută de ordin este instituirea unui program diferențiat, pe categorii de vârstă, privind accesul maramureșenilor în magazinele alimentare, hyper/supermarketuri si farmacii. Prin urmare, cea mai vulnerabilă categorie de vârstă, persoanele peste 60 de ani vor face cumpărături dimineața, între orele 07:00 – 11:00. După ora 11:00 și până la închidere cumpărăturile pot fi realizate de persoanele sub 60 de ani.

Prefectul de Maramureș a precizat că, la data transmiterii acestei informații, în județ se află 400 de oameni în carantină și peste 2.000 în izolare la domiciliu. Județul Maramureș este pe locul doi după București la numărul de persoane aflate în carantină.