Sumele plătite deja fermierilor în contul subvențiilor din sectorul vegetal au ajuns la 134 de milioane de euro, iar procesul este accelerat și în continuă desfășurare, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la congresul dedicat industriei cărnii din România, organizat de publicația „Revista industria cărnii”.
„Până aseară plătiserăm deja fermierilor 134 de milioane de euro pentru că am reușit să accelerăm procesul. Dacă în 8 aprilie am plătit 38 de milioane de euro, ieri (miercuri n.r.) am ajuns la 58 de milioane de euro”, a spus Irimescu.
Acesta a precizat că au fost găsite resurse financiare pentru plata integrală a subvențiilor, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro, în condițiile în care 800 de milioane de euro provin din Fondul de Privatizare.
„Cu sprijinul ministrului Finanțelor, Anca Dragu, am reușit ca pe lângă cele 800 de milioane de euro din Fondul de Privatizare să găsim resurse până la 1,3 miliarde de euro pentru plata integrală a subvențiilor, până când vom avea rambursarea de la Uniunea Europeană. Ea se face în cel mult două luni, adică la sfârșitul lunii iunie. Am reușit astfel să rezolvăm și această problemă delicată”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), până luni a fost autorizată la plată o sumă de 200 de milioane de euro pentru un număr 613.692 de fermieri.
„APIA a autorizat la plată până în acest moment suma de 200 de milioane de euro pentru un număr 613.692 de fermieri. În continuare pentru noi rămâne o prioritate să facem plățile pentru toate schemele și pentru toate măsurile de sprijin (…)”, a declarat, luni, directorul general al APIA, Ioan Merca, într-o conferință de presă.
Acesta a precizat că, în decursul lunii mai, APIA va demara și plățile pentru sprijinul cuplat pe zootehnie, astfel încât la 30 iunie să se finalizeze integral toate plățile pentru campania 2015.
În campania 2015, APIA a efectuat plățile în avans pe suprafață autorizând la plată suma de 255,4 milioane euro dintr-un total de 1,59 miliarde de euro pentru un număr de 602.159 fermieri. Diferența de plată de 1,34 miliarde de euro aferentă plăților directe pe suprafață se va efectua în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, până la data de 30 iunie 2016. (Sursa: AGERPRES)

3 răspunsuri
Pe cine intereseaza aspectul asta,atata timp cat banii inca nu au intrat in contul fermierilor? Suntem satui de calcule,de scheme si de vorba multa referitor la subventii.APIA ne duce cu vorba si ne imbata cu calcule si promisiuni.
nu stim ce sa mai credem,dar un lucru nu ginesc guvernantii nostri ca noi avem nevoie de bani acum nu cind isi aduc ei aminte ca mai au si agricultura in rominia ori ei nu gindesc ca daca nu am fi noi sa ducem jugul agriculturii ce ar mai minca toata tara asta .sau noi trebuie sa satam degeaba ca sa aiba piata de desfacere cei din ue.
Induc oamenii in eroare…mAjoritatea dintre noi n-au primit nici un ban…