Irimescu (MADR): România nu va fi afectată de sistarea subvențiilor europene pentru exportul de carne de pasăre

7

Achim-IrimescuRomânia nu va fi afectată de sistarea subvențiilor europene acordate pentru exportul de carne de pasăre în țările terțe deoarece industria avicolă românească exportă cel mai mult în spațiul comunitar, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Sectorul avicol românesc exportă foarte puțin în țările terțe, iar de aceste subvenții, mai exact de aceste restituiri la export, profită doar câteva state europene care duc cantități însemnate în afara spațiului comunitar, mai puțin România, care și-a orientat exporturile de carne de pasăre spre țările Uniunii Europene. Aceste subvenții, care sunt în jur de 200 de euro pe tona de carne de pasăre, s-au acordat producătorilor avicoli pentru compensarea diferenței dintre prețul internațional și prețul european, care este mult mai ridicat”, a spus Achim Irimescu.

Sumele plătite producătorilor români, în perioada 1 ianuarie 2011 — 6 noiembrie 2013, pentru exportul de carne de pasăre se ridică la 700.000 euro, iar cantitatea exportată în doar cinci țări agreate din afara spațiului comunitar pentru plata acestor subvenții a fost de 5.775 tone de carne de pasăre.

Irimescu a explicat că nu pentru toate cantitățile de carne de pasăre care pleacă la export în afara spațiului comunitar se primesc subvenții europene, ci doar pentru cele agreate, iar până în prezent au fost Iordania, Liban, Libia, republica Moldova și Irak. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise