Iranul pune seceta de anul acesta pe seama SUA

Actuala secetă din Iran a fost provocată de cauze artificiale, a declarat preşedintele Mahmoud Ahmadinejad. El afirmă că împotriva Iranului este folosită arma climatică, care lasă ţara fără umiditate. În ultimii ani, în Iran secetele sunt din ce în ce mai frecvente şi mai severe. Pentru această schimbare climatică liderii iranieni dau vina tot pe Statele Unite ale Americii.

Vremea poate fi influenţată, însă această metodă nu poate fi aplicată împotriva unei ţări întregi, a declarat pentru Vocea Rusiei Andrei Şmakin, şeful laboratorului de climatologie la Institutul de Geografie al Academiei Ruse de Ştiinţe.

„Această influenţă are doar un caracter local. Este ireal să privezi de nori un teritoriu ca cel al Iranului”.

Acuzaţiile Teheranului sunt şi mai absurde, deoarece duşmanii presupuşi – americanii au şi ei probleme din cauza secetei, spune ecologistul Aleksei Iablokov.

„În America, preţurile la alimente cresc, deoarece seceta a cuprins teritorii imense. Oamenii de ştiinţă, care au vorbit despre schimbarea treptată a climei au prezis acest lucru”.

La scară largă, clima poate fi schimbată numai de bombardamentele nucleare, consideră Aleksei Iablokov.

„În urma exploziilor nucleare soarele este umbrit şi acest lucru poate schimba clima nu numai într-o singură ţară, ci în întreaga emisferă”.

În anii 1970, lumea se gândea serios nu numai cum să organizeze pe teritoriul inamicului o „iarnă nucleară”.

De asemenea, s-au întreprins studii serioase pentru a afla cum poate fi provocat un cutremur pe teritoriul inamicului cu ajutorul unei explozii nucleare, notează postul de radio rusesc.

Unde este mai bine să se efectueze în ocean o explozie nucleară, pentru ca tsunami să distrugă oraşele de pe coastă. Aceste studii au fost întrerupte în 1977, când ONU a adoptat Convenţia, care interzice afectarea mediului în scopuri militare.

Citește și

Comentariile sunt închise