Ionel Arion și Călin Nuţu, invitații Mădălinei Neacșu la Sinteza Agrostrategică

53

Duminică seara, cu începere de la ora 19:00, Agro TV vă propune o dezbatere având că subiect diplomaţia agroalimentară a României.

thanksgiving-1674774_1280
În această săptămână, Mădălina Neacșu s-a decis să discute un subiect complex, avându-i că invitați pe Ionel Arion, fermier ialomiţean și expert în cadru Pro Agro, și Călin Nuţu, responsabil comunicare în cadrul AFIR. Cei doi invitați vor fi provocați să facă o analiză agrostrategică în ceea ce privește poziția României în Uniunea Europeană, din perspectivă investițiilor, finantărilor și a relațiilor sale agro-diplomatice în spațiul intră-comunitar.

Astfel, se va discuta despre:

– Poziția agro-diplomatică a României în cadrul organizației COPA COGECA în perioada 2013-2014 faţă de celelalte state membre și nivelul slab de susținere și reprezentare al României la nivel european.
– Cooperativele agricole din România sunt vulnerabile pe segmentul de procesare, în contextul unor slabe finanţări și investiţii în acest sector.
– Piața cerealelor din România este afectată de volatilitatea prețurilor și de lobby-ul agro-comercial făcut de unele state din UE, în contextul în care România nu are o bursă proprie a cerealelor.
– Dubla finanțare obţinută de unele companii străine cu capital românesc creează o competiție neloială, având în vedere că investiţiile străinilor în sectorul agro-alimentar din România sunt în creștere.
– Cele mai mari vulnerabilități, în ceea ce privește cadrul legislativ și poziția producătorului român pe piața intra-comunitară, sunt practicile anticoncurențiale la nivel de Uniune Europeană și lipsa unei gestionări eficiente la nivel național.
– Politica Agricolă Comună nu este egală pentru toate statele membre din perspectiva finanţărilor pentru investiţii, având în vedere lipsa infrastructurii legislative și promovarea unor programe de inovare și dezvoltare la nivel naţional.
– Consultanța agricolă intermediară din cadrul AFIR-ului poate crea disfunctionalităţi în transferul de informație, având în vedere relația consultanţă agricolă privată – AFIR – beneficiar. Ar fi o soluție o reconfigurare a sistemului actual pe principiul comunicării directe dintre BENEFICIAR – AFIR și eliminarea firmelor private de consultanţă?

Citește și

Cmentariile sunt închise