Ion Prioteasa: Agricultorii români vor primi în continuare plăți pe suprafață, nu pe fermă

11

tractorfermag

Plățile directe pentru agricultorii români în exercițiul financiar al UE 2014-2020 vor fi făcute tot pe suprafață, în timp ce abordarea statelor membre mai vechi este plata pe fermă, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, care a participat recent la o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

“Pentru segmentul financiar următor, plățile directe, în ceea ce privește România, se vor menține ca plăți pe hectar, abordarea la nivel european fiind plata pe fermă. Cam asta ar fi tendința europeană în noua politică agricolă comună, excepție făcând noile state membre, unde, de asemenea, a fost acceptată plata la hectar. Avantajul este că un fermier are posibilitatea de a beneficia de o plată care poate evolua în funcție de suprafața pe care o deține, în timp ce pentru plățile directe pe ferme drepturile financiare rămân aproximativ aceleași”, a afirmat președintele CJ Dolj, într-o declarație de presă făcută duminică.

Potrivit acestuia, un element care merită a fi luat în calcul în noua politică agricolă este oferirea unor plăți complementare tinerilor fermieri.Ion Prioteasa, liderul delegației României la Comitetul Regiunilor (CoR), a participat, pe 28 și 29 noiembrie, la cea de-a 104-a sesiune plenară a CoR, iar cu acest prilej a organizat o întâlnire între membrii delegației României la CoR și comisarul european Dacian Cioloș.

“Aceasta înseamnă că un tânăr care se așază în ferma lui sau într-o societate agricolă condusă de el sau în care are capital majoritar va primi, în primii cinci ani de la instalare, cu până la 25 la sută mai mult, ca plată complementară. O veste bună o primesc și cei care dețin ferme mici, în cazul cărora se vor introduce plățile simplificate, adică nu se va mai face niciun alt control, fiind suficientă existența fermei și faptul că acolo se desfășoară o activitate agricolă. Nu se mai măsoară parcelele, nu se mai fac alte controale. Această măsură va simplifica foarte mult lucrurile atât pentru beneficiar, cât și pentru Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură’, a mai afirmat șeful delegației României la Comitetul Regiunilor. ( Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise