Ion Diniţă, deputat: Proiectele pe sectorul agriculturii ecologice vor avea prioritate în noul PNDR

30

rosiiecologDeputatul braşovean Ion Diniţă a declarat, printr-un comunicat remis presei, că progresele înregistrate în ultimii doi ani în agricultura românească sunt vizibile şi că un rol decisiv în asta îl are dezvoltarea agriculturii ecologice, extrem de apreciată la nivelul Uniunii Europene. Astfel, în ultima perioadă fermele familiale ecologice au cunoscut o continuă dezvoltare, asocierile de tip bio ale fermierilor români constituind baza dezvoltării rurale durabile.

“Este un fapt tot mai evident că în ultimul timp produsele ecologice au devenit un adevărat ambasador al produselor alimentare și al agriculturii românești peste hotare. Mai mult chiar, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România este în căutarea unui brand de țară pentru produsele sale, iar opinia unanimă a specialiștilor este aceea că un foarte bun brand pe care îl putem avea este în zona produselor ecologice, care s-au dezvoltat susținut, atât în ceea ce privește calitatea, cât și producția și promovarea. Astfel, eforturile producătorilor au fost dublate și de susținerea continuă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care în ultimii doi ani a suplimentat constant și accentuat fondurile alocate sectorului ecologic” , afirmă deputatul.

În aceste condiții, sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro. În 2014, valoarea fondurilor alocate de Uniunea Europeană pentru acest sector s-a redus la 4 milioane de euro, însă ministerul de resort a făcut un efort, la insistențele numeroșilor beneficiari ai agriculturii ecologice, reușind să mai aloce încă 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologică să aibă același sprijin ca și anul trecut.

„Nu în ultimul rând, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, Ministerul Agriculturii va susține suplimentar producătorii ecologici, mai ales că pe piața internă se constată creșterea continuă a cererii de alimente ecologice. Astfel, toți fermierii care vor depune proiecte pe sectorul agriculturii ecologice vor avea prioritate. Ministerul Agriculturii va acorda punctaje suplimentare pentru fermierii care se orientează către agricultura ecologică și integrează producția obținută, astfel încât să ne atingem obiectivul ca produsele bio românești să fie din ce în ce mai prezente pe rafturile marilor magazine, iar România să exporte mai mult și cu preponderență produse procesate, cu valoare adăugată mare. Demn de remarcat este faptul că măsurile luate de oficialii guvernamentali din domeniu au avut ca efect existența în prezent a peste 15.000 de operatori în agricultura ecologică, care exploatează aproximativ 400.000 de hectare”, explică Diniţă.

Citește și

Cmentariile sunt închise