Iohannis: Este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică

9

iohannisPreședintele Klaus Iohannis afirmă că „este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică” și consideră că, în acest domeniu, România are nevoie, „poate mai mult decât oricând, de o poziție politică asumată” și de „o viziune integrată”.

„În viziunea mea, agricultura este un domeniu esențial pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea, trebuie să ne aplecăm cu atenție asupra problemelor și provocărilor acestui sector. Este vitală transformarea agriculturii românești într-o sursă reală de dezvoltare economică, prin susținerea performanței și a veniturilor agricultorilor”, spune Iohannis, în mesajul transmis marți cu prilejul Conferinței Naționale a Agricultorilor — 2015.

El arată că România a făcut pași importanți în spațiul integrării europene, „însă agricultura și satul românesc au resimțit cele mai modeste progrese, căci saltul spre modernizare încă întârzie să apară”.

„România are nevoie, poate mai mult decât oricând, de o poziție politică asumată în privința agriculturii, în legătură cu șansele sale de dezvoltare. România are nevoie de o viziune integrată, care să formuleze priorități și direcții de dezvoltare. Reformarea exploatațiilor agricole, modernizarea spațiului rural și deblocarea potențialului său economic, absorbția fondurilor europene și simplificarea administrativă constituie direcții clare în care trebuie să facem pași hotărâți. Nu este suficient să conștientizăm că avem un potențial agricol imens, ci trebuie să facem ca agricultorul român să devină un pion important în arhitectura economiei românești”, declară șeful statului.

El subliniază că, la nivel european, „avem nevoie să apărăm și să promovăm interesele agriculturii românești, nu doar în legătură cu noua concepție financiară a Politicii Agricole Comune, ci în orice privință care poate fi benefică fermierilor români”.

„Împărtășesc aceeași viziune cu dumneavoastră: performanța autentică necesită industrializarea agriculturii și modernizarea infrastructurii rurale. Pentru o agricultură performantă, lucrările de cadastru trebuie finalizate cu celeritate. Mica exploatație agricolă trebuie să înceteze a mai fi doar mijloc informal de protecție socială, ci trebuie să genereze motivație economică și răsplată pe măsura performanțelor comerciale”, mai arată Iohannis, în mesaj. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise