16 mai 2022 - 08:37

Ioan Ladosi (APCPR): Cerem un plan urgent pentru revigorarea sectorului suin

De trei ani încoace, sectorul suin din România este frământat de pesta porcina, o pandemie animală care a făcut ca acest sector să fie în cădere liberă, iar pagubele pe termen scurt și mediu sunt incalculabile. Pe termen lung însă se traduce în atacarea genofondului de rase cu care atât crescătorii, cât și consumatorii români sunt obișnuiți. Legat de acest lucru, Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, APCPR, a precizat pentru AGRO TV că numărul mic de scroafe de reproducție, pe de o parte, dar și lipsa maternităților, pe de altă parte, sunt punctele cheie unde trebuie intervenit pentru rezolvarea acestui aspect.

”Conform datelor furnizate de un studiu plătit de către asociația noastră, la acest moment în România mai sunt 700-800 de scroafe de reproducție, în contextul în care din cauza pestei porcine  am pierdut aproape 45.000 de exemplare. Și gândiți-vă că noi importăm de ani buni cam 1.000.000 de purcei pe an. La ora actuală mai putem asigura doar 30% din necesarul de consum al pieței interne, iar restul însemnă import. De aceea am cerut factorilor decidenți implementarea unui plan urgent de revigorare a acestui domeniu, pentru că avem specialiști, avem oameni dornici să ducă această activitate mai departe, avem ferme de creștere și îngrășare, dar nu mai avem animale”, a subliniat Ioan Ladoși, președintele APCPR, în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru românia”.

 ”Se așteaptă ca măcar în perioada următoare să apară prevederi legislative, la elaborarea cărora am participat și eu, pentru salvarea fermelor de reproducție, ceea ce ar face ca o mare parte din  cerealele produse la noi să fie folosite în hrana și îngrășarea porcilor românești și să nu mai ia calea exportului, ca materie primă”, a mai spus Ioan Ladoși.

Emisiunea  „Agricultura, o șansă pentru România”  este o inițiativă a Asociației pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii, inițiativă susținută de Agro TV, Profit TV și Look Pus. ALĂTURĂ-TE  ACESTUI  PROIECT! Mai multe informații pe asdar.ro.

Autor: Elena Picu

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.