Ioan Fetea (ACA): Asociațiile din apicultură fac muncă patriotică și apoi sunt amenințate cu penalizări

26

albine_2015Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de albine din România au fost invitați la Ministerul Agriculturii pentru a discuta despre propunerile de modificare a Programului Național Apicol (PNA) 2014-2016, care au fost deja anunțate pentru consultări pe site-ul madr.ro.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA) a explicat pentru AGRO TV că nu sunt modificări „de substanță” în documentul prezentat pentru consultări și că modificările propuse pentru PNA vizează în primul rând debirocratizarea sectorului, suplimentarea fondurilor cu o sumă mică de bani și abrogarea unor articole referitoare la asistența tehnică, care au fost considerate ca fiind abuzive.

Fetea a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă asociațiile de apicultori este, de fapt, legată de birocratizarea excesivă care face ca apicultura să nu mai fie interesantă pentru oameni, ba chiar să fie ocolită din cauya unor „pericole ascunse”. „Asociațiile fac muncă patriotică. Adună acte și le depun la APIA, iar cei de acolo vin pe teren, fac controale și își dau ok-ul pentru fonduri. Apoi, după o lună sau două,vin alții, din alte instituții să facă alte controale și ne amendează. Formele asociative sunt veșnic amendate, pentru greșeli în acte, iar cei de la APIA nu au nicio responsabilitate. De ce nu sunt lăsați și apicultorii să își depună individual actele pentru fonduri, așa cum sunt lăsați să o facă crescătorii de vaci sau de oi?”, a declarat președintele ACA.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise