Ioan Fetea (ACA): 10% din consumul total de miere din România este surogat

24

mieretarg

Românii consumă aproape jumătate din producţia anuală de miere, însă 10% din produsele importate şi consumate în România sunt extra-comunitare, de tip surogat, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

„Noi consumăm cam jumătate din producţie, undeva între 400-500 de grame pe an. Dacă acum 20 de ani, erau 50 de grame, acum am ajuns la 450 de grame şi dacă ar mai creşte de zece ori, probabil că România va trebui să importe miere pentru consum. Acest lucru ar fi bun pentru a nu avea problema să exportăm jumătate şi să aducem la fel. Problema este că, pe lângă consumul acesta de miere autohtonă, noi mai importăm 10% din ce consumăm intern nişte surogate, care reprezintă o pacoste pentru România. Noi avem excedent de miere şi permitem să intre extra-comunitar, nu punem taxe, nu protejăm produsul miere, care este un brand. Repet, 10% din ce se consumă în România este miere extra-comunitară, surogat”, a explicat Fetea.

Potrivit şefului ACA, în ceea ce priveşte producţia de miere estimată pentru acest an în România, aceasta nu va depăşi 18.000 de tone, iar preţurile nu vor intra pe un trend ascendent.

„Comparativ cu anul 2012, când s-a înregistrat o producţie de miere între 14.000 şi 16.000 de tone, în 2013 vorbim despre un an mediu spre bun, undeva între 17.000 şi 18.000 tone. Cu rezerve că în vestul ţării, într-adevăr, au fost probleme, a fost calamitat şi salcâmul, şi rapiţa. În restul suprafeţelor, lucrurile au stat bine. Cea mai mare producţie de miere din România a fost de 22.000 tone, o producţia medie anuală bună. În ciuda micilor probleme din acest an din unele zone, estimăm că preţul mierii nu va creşte pentru că a scăzut consumul de miere în România, comparativ cu ultimii doi ani”, a spus Ioan Fetea. (Integral pe AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise