Investițiile din sectorul irigațiilor vor fi administrate de o entitate separată care se va înființa în cadrul ANIF

23

irigatii_dObiectivele de investiții din sectorul irigațiilor vor fi aprobate și administrate de o entitate separată care va fi înființată în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), conform proiectului de Hotărâre de Guvern care aprobă programul național de irigații.

„Proiectul de Hotărâre care aprobă programul național de irigații cu acel miliard de euro pentru perioada 2014-2020 se află în prezent la Ministerul Agriculturii, însă în cel mai scurt timp ar trebui să intre în Guvern. Acest proiect aprobă programul național de irigații și prevede apariția unei entități separate în cadrul ANIF care să funcționeze ca o unitate de administrare a acestor investiții. Aceasta se va ocupa cu gestionarea acelui miliard de euro, va avea un director numit separat și un Regulament de Organizare și Funcționare (ROF) separat”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

Oficialul MADR a precizat că se va face o prioritizare a investițiilor la toate filialele județene ale ANIF, iar ulterior vor fi supuse aprobării Consiliului de Administrație al ANIF.

„La nivel de teritoriu se va face o prioritizare în cadrul ANIF de la toate filialele județene, acolo unde avem nevoie de aceste investiții și se vor supune atenției și aprobării Consiliului de Administrație al ANIF format din reprezentanți ai Ligii utilizatorilor de apă, ai Universității de Îmbunătățiri Funciare, ai Ministerului Mediului, Apelor Române, Ministerului Agriculturii etc. Ulterior se vor face contracte, iar un comitet interministerial format din cei de la Finanțe, Fonduri Europene, Mediu etc. va da undă verde astfel încât să avem transparență totală. Strategia pe irigații este o mare prioritate și dacă vrem să avem o agricultură performantă trebuie să avem irigații. Nu ai apă nu obții veniturile pe care le estimezi când te apuci să semeni”, a spus secretarul de stat.

În opinia acestuia, cu ajutorul investițiilor efectuate prin acest program se va putea ajunge la o suprafață de până la două milioane de hectare aprovizionate cu apă.

„Putem ajunge la nivelul acesta dacă reușim să închidem tot programul. Acum acoperim 850.000 de hectare, din care irigate în jur de 400.000 de hectare. Fermierii vor iriga mai mult dacă reușim să ducem apa în condiții mult mai bune, la timp, și dacă îi încurajăm să facă investiții în infrastructura secundară. Numai așa vom putea să le ducem apa la un preț rezonabil, nu la 1.400 lei/mia de metri cubi, nu la 600 lei, ci la 200 lei/mia de metri cubi și să nu ai pierderi, pentru că în momentul în care te duci prima dată cu revizia pe canale, 60% din apă se pierde, se infiltrează în pământ”, a explicat Botănoiu.

Conform Legii 269/2015 privind aprobarea OUG 4/2015 pentru modificarea OUG 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activității de îmbunătățiri funciare publicată în Monitorul Oficial în data de 12 noiembrie, fermierii nu vor mai plăti avansul de 20% la contractarea apei pentru irigații ci vor intra pe un abonament de 20 de lei pe hectar în amenajările de irigații.

„Tariful de livrare a apei pentru irigații va acoperi costul apei, costurile de transport al apei de la sursă sau de la priză la punctul de livrare a apei pentru irigații, prin intermediul infrastructurii de irigații din domeniul public și domeniul privat al statului, aflată în administrarea Agenției. Costurile de transport includ cheltuielile cu energia electrică și termică pentru pomparea apei. Tariful de livrare a apei pentru irigații nu cuprinde costurile de întreținere și reparații, care se acoperă din abonamentul pentru irigații și/sau din fonduri ale Agenției. Sumele încasate din tariful de livrare a apei pentru irigații și rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul următor, se menționează în lege. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise