• Investiții MASIVE în parcurile fotovoltaice! Ce face statul cu banii obținuți

    panouri fotovoltaice

    Terenurile nisipoase din sudul României s-ar putea transforma în parcuri fotovoltaice. O investiție masivă se pregătește deja în acest sens, în zona Dăbuleni, pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare aflată în proprietatea statului, administrată de Agenția Domeniilor Statului (ADS).

    Directorul general al ADS, George Sava, a explicat pentru AGRO TV ce ar putea însemna o astfel de investiție, dar și ce plănuiește agenția să facă cu redevențele obținute de pe acele terenuri.

    ”Cea mai mare suprafață de categoria a V-a pe care o are ADS în momentul de față este la Piscu Sadovei, Dăbuleni. Undeva aproape de 3.000 de hectare de nisip, vestitele nisipuri zburătoare de la Dăbuleni. Ministerul Agriculturii, împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, au ajuns la o înțelegere cu privire la construirea unui parc fotovoltaic în acea zonă. Noi am înaintat această idee și sub forma unei oportunități pentru ADS, în sensul că dacă se face acel parc, noi vom obține o redevență de pe urma acelor terenuri, iar acea redevență va intra într-un fond special la nivel național, din care să fie cumpărate terenuri agricole pentru statul român, care ulterior vor fi date în concesiune și arendă. Astfel, din banii de pe terenul neproductiv, vom obține teren productiv pentru agricultură”, a precizat George Sava pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

    De asemenea, potrivit șefului ADS, suprafețe de teren neproductiv vor fi puse și la dispoziția fermierilor, astfel încât aceștia să-și poată înființa surse de energie regennerabilă.

    „ADS are undeva la 10.000 de hectare de teren categoria a V-a, neproductive sau degradate, greu valorificabile din punct de vedere al producției agricole. Nu le vrea nimeni. Avem, totuși, un noroc la ora actuală, pentru că această criză energetică naște noi oportunități. Am venit în sprijinul celor interesați să oferim aceste terenuri de categoria a V-a, în așa fel încât să poată fi înființate pe ele capacități de producere a energiei verzi: eoliene, fotovoltaice, hidrogen verde. Le vom putea pune la dispoziția atât celor care nu au contract cu ADS, cât și fermierilor care au contracte cu ADS, iar în cadrul contractelor au terenuri neproductive.

    Sperăm să se materializeze cât mai repede acel proiect REPowerEU, pe care România îl are în executare din partea Uniunii Europene, în așa fel încât și ADS-ul să intre cu aceste terenuri și să producă energie verde”, a mai spus George Sava.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Investiții MASIVE în parcurile fotovoltaice! Ce face statul cu banii obținuți

    panouri fotovoltaice

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.