28 septembrie 2021 - 02:14

“Învăţământul superior și cercetarea științifică sunt pilonii dezvoltării ţării”

Astăzi începe un nou an universitar. În România sunt cinci universități cu profil agricol.

newton-park-945719_1280

Tehnologia și priceperea specialiștilor fac ca agricultura să fie performantă. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, susține că cele cinci universități agricole din țara noastră și-au menținut constant numărul de studenți, în vreme ce la alte unități de învățământ superior s-a înregistrat o scădere semnificativă.

Importanţa cercetării ştiintifice care se practică în centrele universitare agricole este evidențiată și de către profesorul universitar Vasile Cândea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Știință din România.

“Educația și cercetarea duc lumea înainte, sunt cei mai importanți factori ai progresului. România dovedește un mare potențial în acest sens, prin profesorii ei, prin cercetători, prin ținerii inteligenți pe care îi are. Dacă va ști cum să-l administreze, dacă va ști să facă din universităti și din institutele de cercetare instituții de elită, atunci țara noastră va juca un rol important în această parte de lume. AOSR militează pentru aceste obiective și participă, prin activitătile desfăsurate în invătământ și cercetare, prin rezultatele remarcabile obținute de membrii ei, la acest proces de mare complexitate”, a declarat, la deschiderea anului universitar, președintele de onoare al AOSR, prof. univ. Vasile Cândea, potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de acest for.

Domnia sa a vorbit și despre cum vede un cadru universitar noul proiect de țară. “Ne aflăm într-un moment de răscruce al devenirii României, când trebuie să construim un nou Proiect de Ţară, după ce proiectele anterioare — integrarea în NATO și Uniunea Europeană — au fost realizate. În viziunea mea și a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în noul Proiect de Ţară, învăţământul superior și cercetarea ştiinţifică trebuie să joace un rol esenţial”, a afirmat preşedintele AOSR.