Întrebare adresată ministrului Daniel Constantin de către deputatul Liliana Ciobanu

17

Liliana CiobanuDeputatul PSRO Liliana Ciobanu cere mai multă atenție în informarea beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De către: Deputat independent de Giurgiu, Liliana Ciobanu.

Obiectul întrebării: Insuficienta informare a beneficiarilor fondurilor europene pentru tinerii fermieri.

Stimate domnule ministru,

Pe fondul scăderii accentuate a populației României, fenomen manifestat îndeosebi în mediul rural, statul român trebuie să identifice pârghiile necesare în vederea revitalizării vieții socio-economice din aceste zone.

În acest context, o parte din fondurile europene de post-aderare de care beneficiază România, derulate în continuarea Programului SAPARD, sunt destinate acordării de facilități pentru tinerii care vor să se stabilească la țară.

Fondurile pentru Dezvoltare Rurală vin prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fostă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) și fosta Agenție SAPARD, și se adresează deopotrivă micilor fermieri, asociațiilor de fermieri, tinerilor, întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul agricol și silvic (dar și din servicii și mica industrie), unităților de procesare, proprietarilor de păduri, agricultorilor din zona de munte, consiliilor locale.

Una dintre direcțiile în care se împart aceste fonduri este ‘Creșterea competitivității sectorului agricol și forestier’, finanțată cu suma de 3,25 miliarde euro (45% din total), iar pentru înființarea de ferme de către fermieri sub 40 de ani se acordă până la 40.000 euro/fermă, conform proiectului depus.

Potrivit Programului Național pentru Dezvoltare Rurală, la capitolul ‘Instalarea tinerilor fermieri — COD 112’ se prevede acordarea de beneficii speciale tinerilor agricultori, care poate facilita nu numai instalarea lor, ci și adaptarea structurală a exploatației acestora după ce s-au instalat.

Prin urmare, măsura de sprijin de instalare ar trebui subordonată elaborării unui plan de afaceri, ca instrument care să garanteze dezvoltarea activităților noii exploatații agricole în timp. De asemenea, se urmărește motivarea tinerilor pentru a se stabili în mediul rural și pentru crearea de exploatații viabile, precum și prevenirea fenomenului de îmbătrânire a populației, prin motivarea tinerilor fermieri.

Mai mult, persoanele sub 40 de ani care se instalează pentru prima dată ca și conducători ai unei exploatații agricole beneficiază de finanțare de 100 % , din fonduri publice nerambursabile.

Din păcate, toate aceste programe ale MADR au rămas deocamdată la faza declarativă, normele de aplicare, ghidul de accesare a fondurilor și alte amănunte de ordin tehnic nefiind cunoscute de potențialii beneficiari.

Consider că în cazul în care nu se emit reglementările respective pentru derularea Programului Național pentru Dezvoltare Rurală agricultura românească riscă să piardă alte sume consistente din partea Uniunii Europene, așa cum s-a întâmplat și în alte situații similare de finanțare.

Mai mult, nepunerea urgentă în aplicare a acestui Program va avea efecte negative și în plan social, existând riscul ca în cel mai scurt timp să nu mai găsim tineri dispuși să se stabilească în zona rurală.

În aceste condiții, vă întreb domnule Ministru:

1. Care sunt măsurile adoptate pentru implementarea acestui Program absolut necesar pentru viitorul agriculturii românești?

2. Ce trebuie să cunoască agricultorii români și cei din județul Giurgiu despre principalele prevederi pentru perioada de finanțare 2014-2020?

Solicit răspuns scris.

Deputat de Giurgiu,

LILIANA CIOBANU

Citește și

Cmentariile sunt închise