Intrăm în carantină totală. Ca să ne fie bine mai târziu

0
139

Nimeni nu vrea ca România să fie paralizată, dar nici ca oamenii să sufere prea mult din cauza pandemiei cu coronavirus. De aceea, țara intră în carantină totală, de miercuri, după cum a anunțat chiar președintele. Nu avem de ales, mai bine un rău mai mic acum decât o tragedie națională mai târziu, așa cum pățit Italia și Spania.

Ce a fost până acum recomandare devine obligație, nu mai este loc de întors. Și cine nu înțelege va fi ”convins” inclusiv cu Armata, pentru că aceasta va ieși pe străzi pentru a gestiona mai bine situațiile din teren. ”În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție”, după cum a anunțat Klaus Iohannis.

Și chiar aveam nevoie de o astfel de decizie, pentru că unii dintre noi sunt mai sprințari, mai altfel decât ceilalți. Puțini sunt aceia care au fost sinceri cu medicii atunci când, întorși din străinătate, s-au îmbolnăvit și au fost întrebați ce și cum. Nici vorbă de sinceritate, măcar o minimă decență să nu îi îmbolnăvești pe alții. Nici vorbă de respectarea carantinei sau izolării, că, nu-i așa, românul e mai tare decât Covid 19. Și uite așa, când au fost anunțate recomandări privind reducerea la maxim a deplasărilor, mii de oameni din toată țara au ieșit…la iarbă verde, la grătar. Noroc că a dat frigul între timp. Sau inconștientul din Ploiești, care, aflat în izolare, a dat petrecere de ziua lui. Iar alți 7 inconștienți s-au și dus să chefuiască pe banii suspectului de infectare cu coronavirus.

Să nu uităm de cei doi români din Avrig, aflați și ei (teoretic) în izolare la domiciliu, dar care au ales să meargă în piață pentru a vinde fructe și legume. Dă-le încolo de roade ale muncii, o să fie timp și mai târziu, nu mai bine te vindeci și în același timp îi ferești și pe alții? Și dacă, Doamne ferește, cazul devenea grav și oamenii mureau, la ce le mai foloseau banii? Că și îmmormântările sunt mai ieftine acum, din moment ce pot participa cel mult 8 persoane.

Și avem nevoie de măsuri drastice pentru că uneori nu înțelegem de vorbă bună. Cum explici altfel că a fost nevoie de o amendă serioasă, de 10.000 de lei, ca un patron de cîrciumă din județul Botoșani să fie convins că nu mai poate ține deschis, că poate fi focar de infecție?

Dincolo de astfel de situații, care pot fi extreme, se introduce interzicerea circulației în afară de deplasările la serviciu sau pentru cumpărăturile absolut necesare. Iar persoanele de peste 65 de ani nu mai au voie să iasă din casă, indiferent de motiv, pentru că acum se arată cele mai dispuse la infectare. ”Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez – persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă”, a explicat președintele această decizie.

Cât îi priveșpe pe aceia care trebuie să muncească în continuare, și nu de acasă, ”evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta. Însă aceste restricții devin obligații!”, a dat explicații Klaus Iohannis.

În plus, sunt pregătite, pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare, măsuri de supraveghere electronică. Adică probabil fie va fi urmărit telefonul celui aflat în izolare (dar telefonul poate fi lăsat acasă și tu să pleci aiurea), fie vor fi montate brățări electronice. De care nu prea avem în România. Sau, dacă tot scoatem Armata în stradă, punem câte o santinelă la casa celor izolați. Măcar așa poate vor fi măsurile și mai convingătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.