Interzicerea organismelor modificate genetic, lăsată la atitudinea statelor membre

14

GMOÎn prima ședința plenară a Parlamentului European, din această săptămână e la Strasbourg, deputații europeni au adoptat propunerea legislativă prin care restricționarea sau interzicerea plantelor agricole modificate genetic este lăsată la atitudinea statelor membre ale Uniunii Europene. Măsura a fost adoptată cu o largă majoritate și va intra în vigoare chiar din primăvara acestui an.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, reţinut recent din cauza unui scandal de corupţie, s-a poyiţionat, totuşi, vizavi de acest subiect: “efectele pozitive sau negative a unei culturi OMG, rămân în evaluarea operatorilor din domeniul științific național și european. Decalajele dintre statele membre al UE, sau Europa și tarile exportatoare de producție agricolă obținută prin cultivarea plantelor transgenice au generat deja destule perturbări pe piața agricolă, în special pe cea a furajelor. Uniunea Europeană trebuie sa i-a decizii în direcția bună”.

Laurențiu Rebega și-a completat argumentația precizând că: ‘În ceea ce privește România, vreau doar sa nu se mai repete situația culturii de soia, când, în 2007, ne-am confruntat cu interzicerea cultivării soii transgenice pe teritoriul național, România devenind apoi un importator net de soia, cu o consecința evidentă, aceea a creșterii explozive a prețului la furaje și implicit a prețului la carnea de pasare si porc, cu consecințe importante în detrimentul producătorilor și a consumatorilor români”.

Citește și

Cmentariile sunt închise