INTERVIURILE 2+1. Anca Boagiu: „Sub USL, cartoful a ajuns marfă de lux”

A fost aleasă, cu o săptămână în urmă, vicepreşedinte al Partidului Popular European, o premieră pentru un politician român. Vicepreşedintele PDL Anca Boagiu a acordat EvZ un interviu despre accederea sa în această funcţie şi despre evoluţiile politice la zi.

 

Evenimentul Zilei: Aţi fost aleasă vicepreşedinte PPE. Ce efect are pentru România prezenţa dvs. printre cei mai puternici lideri ai dreptei europene?

Anca Boagiu: Fireşte că efectele poziţionării unui român la vârful PPE sunt benefice şi pentru români, şi pentru România. PPE este cel mai puternic partid european. El include în momentul de faţă 73 de partide din 40 de ţări, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, 16 şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi şapte din afara UE, 13 membri din cei 27 ai Comisiei Europene şi are cel mai numeros grup politic din Parlamentul European.

A fost o competiţie dură?
Au fost 14 candidaţi pentru cele 10 funcţii de vicepreşedinte al PPE şi lupta a fost una dură. Pentru a accede la vârf trebuie să fii un politician recunoscut internaţional. Sigur, colegii mei din PDL, care m-au propus, m-au sprijinit foarte mult. Ştiu, însă, că de mare ajutor mi-a fost şi mandatul pe care l-am avut ca ministru al Integrării Europene, în anul 2007, pentru că atunci am lucrat cu majoritatea liderilor europeni. În plus, a contat faptul că fac parte din PDL, partidul care a avut curajul să aplice reformele necesare salvării ţării din faţa crizei economice, reforme pe care, în prezent, le aplică toată Europa.

Este important de reţinut că marile figuri ale Europei au venit la noi în ţară pentru a transmite un mesaj foarte clar românilor: suntem alături de voi, trecem împreună criza economică. Liderii PPE nu s-au speriat de campania extrem de agresivă, de multe ori suburbană, a USL împotriva Europei, implicit, împotriva lor. I-a usturat rău (pe pesedişti – n.r.) faptul că socialiştii europeni au anulat Congresul pe care îl aveau stabilit tot la Bucureşti. Cei de la USL au rămas cu ţipetele, în timp ce România, prin desfăşurarea Congresului PPE la Bucureşti, a bifat unul din cele mai importante momente ale istoriei post-decembriste.

Este semnificativ că Angela Merkel nu a avut, pe parcursul prezenţei ei în România, o întrevedere cu premierul?
Programul doamnei Merkel a fost precis. A venit să salute românii, România şi PDL. În altă ordine de idei, cred că, după declaraţiile lui Victor Ponta din această vară la adresa domniei sale şi a liderilor Europei, era cam greu să fi avut loc o întâlnire la acest nivel. Cred că greşelile uriaşe făcute de premierul şi de copreşedintele USL, Victor Ponta, sunt extrem de greu de reparat. Aţi văzut şi dumneavoastră că niciunul dintre premierii veniţi la Bucureşti nu a avut nicio întâlnire cu premierul Ponta, ceea ce în plan diplomatic spune extrem de mult despre percepţia sa la nivel european.

Au comentat participanţii la Congres despre mitingul organizat de USL în paralel?
Un singur comentariu am auzit şi anume acela că sunt lipsiţi de fair play politic. Europenii au preocupări mai importante decât ce fac Victor Ponta, Crin Antonescu şi USL. Sigur, în practica europeană nu întâlneşti asemenea gesturi. Dar USL nu ţine cont de practica europeană, pentru că USL nu este european şi nici nu ne vrea în Europa. USL este un conglomerat politic anti-european. Nu am urmărit discursurile liderilor USL. Am fost mult prea ocupată cu manifestarea PPE, care mi s-a părut mult mai importantă pentru România, decât discursurile populiste ale USL. Am văzut în schimb titlurile din presă care vorbeau despre o manifestare de tip Coreea de Nord sau de tipul celor de pe vremea lui Hitler şi care puneau în contrapartidă decenţa, ţinuta şi, mai ales, impactul summit-ului european al PPE.

Am văzut, a doua zi, imaginile prezentate de majoritatea televiziunilor, după mitingul USL, cu sticle de bere răspândite pe gazon, cu mizeria rămasă după manifestare, cu oameni care au fost aduşi forţat sau stimulaţi material să umple stadionul şi să aplaude nişte lideri politici narcisişti. Asta mi-a fost suficient. Noi, cei din PDL, aducem Europa în România. Ei, cei din USL, trag România în lada de gunoi a istoriei.

Anca Boagiu găseşte semnificativ faptul că şefii de state şi guverne veniţi la Congresul PPE la Bucureşti nu s-au văzut cu Ponta

“ARD susţine din toate forţele reducerea cotei unice”

Voci din ARD au declarat că ar fi oportun să propuneţi reducerea cotei unice la 12%. Vi se pare o idee bună?
Greşiţi. PDL a propus şi ARD susţine cu toate forţele, reducerea cotei unice de la 16% la 12% şi creşterea salariului minim pe economie la aproape 1000 de lei. Respectiv, PDL oferă românilor REDUCEREA FISCALITĂŢII. Insist asuprea reformulării pentru că tot colegii mei au iniţiat şi au aplicat, în anul 2004, cota unică de 16%. Cred că orice măsură de stimulare economică este o idee bună. Economia României are nevoie de stimulare. Noi, spre deosebire de socialiştii de la USL, care vor să crească impozitele pentru cei cu salarii mari, vrem să stimulăm oamenii să muncească şi să câştige şi mai bine, pentru că astfel stimulăm şi economia.

Credeţi că evoluţiile din USL sporesc şansele ARD de a obţine un scor mai bun la alegerile parlamentare?
ARD va avea un scor bun la alegeri. Alianţa noastră este singura forţă politică de dreapta, dar nu pe asta mă bazez. Românii nu sunt atât de orbi şi de muţi cum îşi închipuie cei de la USL. Practic, socialiştii din USL dispreţuiesc românii, îi consideră nevolnici, uşor de manipulat, ieftini. Văd că oamenii s-au convins deja de faptul că socialiştii nu au făcut nimic din ceea ce au promis.

În schimb, haosul, domină societatea. Ce avem la ora asta, ca realităţi directe? Cartoful de lux, gigacaloria de lux, curentul de lux, pâinea de lux. Dacă a ajuns cartoful marfă de lux, din cauza preţului, gândiţi-vă ce vor însemna preţurile la întreţinere, începând de luna următoare! Fondurile europene au fost tăiate, investiţiile au fost tăiate, implicit, locurile de muncă sunt tăiate. Asta este oferta USL pentru români.

Cum comentaţi cooptarea lui Gigi Becali în PNL şi ultimele evoluţii din tabăra liberalilor?
Nu comentez asupra persoanelor. Comentez politici şi aici, din păcate, se vede clar ca spiritul liberal a murit.

“Ce avem la ora asta ca realităţi directe? Cartoful de lux, gigacaloria de lux, curentul de lux. Asta e oferta USL.“
ANCA BOAGIU, vicepreşedinte PDL

“Socialiştii din USL îi dispreţuiesc pe români, îi consideră nevolnici, uşor de manipulat şi ieftini”
ANCA BOAGIU, vicepreşedinte PDL

“Guvernul Ponta a tăiat banii de investiţii”

Care credeţi că a fost principala greşeală a coaliţiei majoritare? Dar principala reuşită?
Poate faptul că am fost prea preocupaţi să guvernăm şi să scoatem ţara din criză şi nu am explicat suficient populaţiei măsurile pe care a trebuit să le luăm. Cea mai mare reuşită cred că a fost demararea unui program extrem de ambiţios de investiţii finanţate din fonduri europene.

De exemplu, eu, la Ministerul Transporturilor, am pornit construcţia a 434 de km de autostrăzi, am demarat construcţia primei magistrale de metrou de după 1989, Drumul Taberei- Pantelimon, cu primul tronson Râul Doamnei – Eroilor, am reabilitat peste 200 de km de cale ferată, alţi 211 km aflându-se în stadiu de modernizare, am demarat cel mai amplu program de modernizare a gărilor pe bani europeni, am finalizat noul terminal de la Otopeni, noul terminal de la Băneasa, acestea fiind doar câteva dintre investiţiile demarate sau deja finalizate. Dacă USL ar fi stimulat investiţiile în acelaşi ritm, în primăvara lui 2013 ar fi trebuit să avem deja autostradă.

Victor Ponta declara că PDL ar fi lăsat România fără bani pentru ultimele 45 de zile. Este întemeiată o asemenea afirmaţie?
Cred că este inadmisibil din partea unui politician care se află la cârma ţării de 6 luni să spună că cei de dinaintea lui au lăsat România fără bani. Noi am făcut anul trecut un buget bazat pe o creştere economică reală, care asigura o funcţionare normală a ţării în primul an după ieşirea criză. Guvernul Ponta a tăiat banii de investiţii, care produceau bani la stat, pentru că se regăseau în taxe şi impozite, şi i-a dat clientelei politice pentru campania electorală.

A crescut cheltuielile statului prin mărirea nejustificată a aparatului de guvernamental, angajând sute de oameni, fără a ţine cont de pregătirea lor, doar pentru că sunt parte a clientelei lor politice. Cred că Victor Ponta ar trebui să manifeste responsabilitate şi seriozitate sau să-i lase să guverneze pe cei care ştiu să o facă.

“Dacă USL ar fi stimulat investiţiile în acelaşi ritm, în primăvara lui 2013 am fi avut deja autostradă.“
ANCA BOAGIU, vicepreşedinte PDL

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult