27 octombrie 2021 - 11:26

O companie de top pune Inteligența Artificială în slujba fermierilor. Este vorba despre „chimie precisă”

În slujba fermierilor, mai nou, Syngenta Crop Protection și Insilico Medicine vor „pune la lucru” Inteligența Artificială (IA) și imensul său potențial în vederea creării de noi soluții sustenabile pentru sectorul de dezvoltare a produselor de protecție a plantelor (PPP).

Concret, Syngenta Crop Protection lucrează în prezent cu Inteligența Artificială și dezvoltă în paralel procese de „învățare în profunzime” sau „deep learning”, alături de Insilico Medicine. Totul, în vederea accelerării creării și dezvoltării de noi și eficiente soluții de protecție a plantelor. Inovarea adusă de noua colaborare are menirea de a dezvolta produse menite să protejeze culturile de boli, buruieni și insecte dăunătoare, dar și să protejeze ecosistemele.

Prin furnizarea rapidă și eficientă de soluții inovatoare destinate producătorilor agricoli, compania citată îi va ajuta pe făuritorii de hrană de pe mapamond să întâmpine pregătiți provocările cu care aceștia se confruntă, astfel încât să majoreze productivitatea și să facă față cererii globale de alimente ieftine și de calitate.

„Această colaborare cu cu Insilico Medicine înseamnă că, de acum, Syngenta poate pune imensul potențial al IA în slujba dezvoltării noii generații de soluții sustenabile de protecție a plantelor, ca parte a promisiunii Syngenta de a finanța inovarea și sustenabilitatea cu 2 miliarde de dolari.

Colaborarea va transforma agricultura, prin furnizarea către fermierii din lume a uneltelor de care aceștia au nevoie pentru a produce alimente sănătoase, hrănitoare, accesibile și sustenabile, în cel mai eficient mod posibil, în paralel cu diminuarea semnificativă a impactului asupra mediului”, a declarat Camilla Corsi, șeful Diviziei de Cercetare în Protecția Plantelor a Syngenta.

Chimia generatoare de molecule mici

Insilico Medicine a dovedit că poate și a și făcut pași mari în ceea ce privește cercetarea farmaceutică prin utilizarea IA și a învățării în profunzime în designul, sintetizarea și validarea de noi ingrediente. Aceeași abordare are potențialul de a transforma noile soluții de protecție a plantelor care pot menține sănătoase culturile agricole, de la însămânțare la recoltă.

Prin colaborarea strânsă cu Syngenta, Insilico Medicine va utiliza propria tehnologie de chimie generativă de molecule mici, susținută de Inteligența Artificială, nu numai pentru a inventa mai rapid molecule pentru substanțe active, dar și în designul activ al moleculelor care sunt mai sustenabile și mai prietenoase cu mediul.

„Suntem foarte bucuroși și colaborăm cu o companie care este dedicată dezvoltării de soluții sustenabile pentru cultivatori. Inteligența noastră Artificială este gândită de la zero pentru a produce o chimie precisă, menită să protejeze sănătatea umană, în paralel cu menținerea siguranței pe termen scurt și lung. Această expertiză este deosebit de valoroasă pentru agronomie, în special pentru afacerile a căror prioritate este siguranța propriilor produse. Syngenta este o companie progresistă cu mulți oameni de știință străluciți, iar noi vom lucra împreună pentru a aduce Inteligența Artificială în beneficiul agriculturii”, a precizat Alex Zhavoronkov, doctor, fondator și director executiv al Insilico Medicine.

Compania citată furnizează servicii digitale pentru agricultură, la nivel mondial, pentru 50,5 milioane de hectare de teren arabil.

Platformele Syngenta de servicii digitale sunt prezente pe patru piețe majore, și anume SUA, Brazilia, China și Europa de Est.

Agricultura viitorului, mai aproape decât credem

Spre deosebire de Machine Learning, procesele de „învățare în profunzime” sunt construite cu scopul de a analiza date în mod continuu, pe baza unei structuri logice, similare cu modul în care funcționează conștiința umană.

Deep learning apelează la o rețea de algoritmi stratificată și care formează ceea ce se numește o rețea neuronală artificială (ANN), al cărei design este puternic inspirat din rețeaua neuronală a creierului uman.

De altfel, specialiștii Dell Technologies susțin într-una din lucrările lor, citate de INACO în studiul „Ghidul meseriilor viitorului”, că fermierii vor deveni amintire peste câțiva ani, în condiţiile în care 85% din meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate.

O bună parte dintre activitățile pe care oamenii le desfășoară astăzi, în special cele repetitive, care necesită efort fizic, risc și precizie, vor fi preluate de roboți aproape total în viitorul apropiat, susțin cei de la INACO, iar această opinie este împărtășită și de alți observatori care au analizat dinamica noilor tehnologii.

Agricultura nu face excepție, ci, dimpotrivă, asimilează tot mai rapid noile descoperiri ale tehnicii. Deja, există o diferență uriașă între metodele tradiționale utilizate în agricultură, în urmă cu câteva decenii, și cele moderne de cultivare. Acest lucru, însă, nu înseamnă că locurile de muncă vor dispărea, ci vor presupune un alt nivel de calificare și alte abilități.

Blocul comunitar european (UE27) estimează că, până în anul 2030, locurile de muncă din agricultură, industria forestieră și pescuit vor scădea cu 13% în România, ca urmare a introducerii noilor tehnologii, însă alte meserii vor fi necesare, precum controlorii de drone, programatorii, supraveghetorii roboților ș.a.m.d.

Sursă foto: OpenGeeksLab