Fermierii și antreprenorii din mediul rural care au depus proiecte la AFIR la sfârșitul anului trecut încă își așteaptă rezultatele, pentru a afla dacă vor beneficia de fonduri europene sau nu. Rapoartele de selecție întârzie însă să apară, chiar dacă a trecut deja mai bine de jumătate de an de când unele proiecte au fost depuse.
Specialiștii avertizează că întârzierile cauzate de volumul mare de muncă de la AFIR vor avea consecințe negative în implementarea planurilor de afaceri stabilite în proiecte.
”Uitați-vă ce s-a întâmplat anul trecut. S-au deschis toate proiectele odată și nici până în momentul de față nu avem un rezultat vizavi de proiectele depuse anul trecut. Gândiți-vă că după ce apare rezultatul, mai durează trei luni până vom primi contractele de finanțare, până intră ajutorul financiar, deci ajungem undeva în toamnă să ne gândim că ne putem achiziționa utilajele”, a subliniat consultantul Liliana Marinescu în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”
În acest context, ținând cont și de întârzierile din ce în ce mai mari la livrările de utilaje, semnalate chiar de către reprezentanții industriei, fermierii români s-ar putea să se vadă cu utilajele în ferme abia la doi ani după ce au depus cererea de finanțare.
În ceea ce privește data la care vor fi publicate rapoartele de selecție de către AFIR, noile informații pe surse spun că termenul s-a devansat până după 15 mai.
”După data de 15 mai, când probabil că AFIR-ul va posta rezultatele sesiunilor de finanțare pentru toate măsurile din cadrul AFIR, veți vedea că sunt foarte multe proiecte care nu reușesc să prindă finanțare. O parte dintre ei se vor îndrepta către Agro IMM Invest și capitalurile de lucru pentru agricultură”, a mai subliniat Liliana Marinescu.