Întârzie fondurile europene de la AFIR! Când vor putea fermierii să acceseze finanțările

La începutul acestui an, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) publica un calendar estimativ cu liniile de finanțare care urmau să fie lansate pe parcursul anului 2023. În tabelul respectiv, primele linii de finanțare erau anunțate pentru luna iunie, mai precis pe data de 30 iunie. Cu toate acestea, respectarea acestui calendar a devenit, acum, imposibilă.

Deși oficialii de la Ministerul Agriculturii și de la AFIR susținut în repetate rânduri că acest calendar va fi respectat, ghidurile consultative au întârziat și întârzie în continuare.

”AFIR face toate demersurile pentru ca datele propuse in calendarul estimativ sa fie respectate”, preciza agenția într-un răspuns la solicitarea AGRO TV. Se pare, însă, că eforturile instituției nu au fost suficiente, pentru că primul ghid consultativ a fost publicat abia pe data de 7 iunie.

Ghidul aferent intervenției pentru instalarea tinerilor fermieri a fost publicat în consultare acum două zile, însă termenul legal pentru perioada de consultare este de 30 de zile. După această perioadă, Ministerul Agriculturii trebuie să facă modificările de rigoare și să publice varianta finală a ghidului, iar abia apoi se va putea începe oficial sesiunea de depunere a proiectelor.

Practic, în condițiile actuale, linia de finanțare pentru instalarea tinerilor fermieri nu are cum să fie lansată mai devreme de 8 iulie 2023. În cazul celorlalte măsuri anunțate, întârzierile vor fi cu siguranță și mai mari, pentru că ghidurile nu au fost publicate până la această oră.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole