Despăgubirile de secetă! Informații exclusive de la întâlnirea fermierilor cu Florin Cîțu

Sosesc de la Palatul Victoria primele informații legate de discuțiile dintre emisarii Alianței pentru Agricultură și Cooperare și prim-ministrul României, Florin Cîțu, pe tema soluțiilor propuse de fermieri în ceea ce privește pagubele generate sectorului de profil de seceta pedologică extremă înregistrată în 2020.

Conform declarațiilor exclusive făcute pentru ediția online a Agro TV de emisarul Pro Agro, Ștefan Pădure, întâlnirea de la Palatul Victoria, cu premierul Florin Cîțu (neanunțată oficial pe pagina de Internet a Guvernului), a durat aproximativ trei sferturi de oră.

Pădure a mărturisit că șeful Executivului, Florin Cîțu, a lăsat să se înțeleagă că știe exact care este problematica pusă pe masa sa de reprezentanții sectorului agricol românesc.

Totodată, emisarul Pro Agro cataloghează întâlnirea cu Florin Cîțu ca fiind „cea mai bună” dintre cele avute de liderii fermierilor cu decidenții politici.

„A fost o întâlnire scurtă, cred că de 45 de minute, intensă, la obiect. Nu este nevoie să-l mai convingi pe premier că ai o problemă. Știe că ai o problemă. (…) Din punctul meu de vedere a fost cea mai bună întâlnire pe care am avut-o cu un decident public până acum – pragmatică, la subiect, înțeles subiectul, înțeles propunerile, discutat tehnic pe ele.

Mai departe, premierul Cîțu mi se pare extrem de corect. El vrea să vadă dacă aceste propuneri ale noastre sunt realizabile, că altfel este demagogie. Mie, personal, acesta mi se pare un semn al profesionalizării dialogului – pe bucățică, discutat, văzut, iar asta trebuie să continue. Așa trebuie să se manifeste toți, cu dialog cu cei care decid”, a precizat Pădure pentru Agro TV, ediția online.

- Publicitate -

Când vor fi comunicate soluțiile identificate de premier la problema secetei

Conform spuselor lui Pădure, în următoarele două zile va exista o comunicare „unitară”, prin intermediul căreia vor fi transmise soluțiile „fezabile” identificate de echipa Executivului de la București.

Principala idee a întâlnirii, a adăugat Ștefan Pădure, a fost aceea a împărțirii pierderilor înregistrate din cauza secetei între agricultori și administrația statului român.

Vicepreședintele Pro Agro a mai afirmat că, alături de premier, a fost prezent și ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Întâlnirea a avut loc cu problematica pusă pe masa premierului, ocazie cu care să găsim o soluție de împărțire a pierderilor de venit ale fermierilor cu administrația, iar apoi să găsim o formă de a continua activitatea într-un an care se prefigurează a fi bun. Dacă închidem, securitatea alimentară dispare și vom deveni tributari importurilor.

„Am fost la o discuție pentru a găsi soluții la ce se întâmplă. Au fost propuse mai multe soluții și, acum, (n.r. premierul României, Florin Cîțu) ne-a rugat frumos să facem o comunicare unitară, după ce vede și legalitatea acestor soluții. Altfel, degeaba ieșim cu un mesaj care nu este sustenabil și funcțional. Trebuie să vorbească cu Ministerul de Finanțe, cu Ministerul Agriculturii, să identifice dacă soluțiile noastre sunt fezabile, în principiu. (…) A fost doar Oros (n.r. – ministrul Agriculturii, Adrian Oros), dar eu cred că nu era nevoie de ministrul Finanțelor Publice fiind premierul prezent. (…)

„Probabil că, în ziua de mâine sau poimâine (n.r. – 5-6 martie 2021) vom ieși în comun cu un comunicat în care să vedem dacă Guvernul rezolvă ce probleme punem noi pe masă”, a conchis Ștefan Pădure.

Ce vor fermierii, ce spune premierul

Intervenția vicepreședintelui Pro Agro survine la doar câteva minute după declarațiile făcute tot pentru Agro TV de către liderul organizației citate, Ionel Arion.

El preciza că, alături de ceilalți emisari ai Alianței pentru Agricultură și Cooperare, ci din Pro Agro își doresc să obțină o soluție rapidă de despăgubire, cea mai la îndemână fiind creditele de angajament necesare obținerii de la APIA a adeverințelor pentru scontare la bănci.

Fermierul ar urma să suporte doar dobânda către băncile comerciale acreditate, oricum o pierdere mult mai mică față de ceea ce se întrevede la acest moment prin lipsa prinderii în buget a miliardului de lei, necesar plăților despăgubirilor pentru culturile de primăvară calamitate.

„Nu văd sensul acestei discuții”, declara la rândul său premierul Florin Cîțu, miercuri, 24 februarie 2021, la finele ședinței de Guvern, în momentul în care a fost întrebat de jurnaliști dacă a prins în buget și banii pentru despăgubirile de secetă.

Șeful Executivului de la București răspundea ironic întrebărilor gazetarilor prezenți la briefingul de presă și spunea că se va gândi și la alte despăgubiri dacă „va mai fi secetă sau ceva”, „în viitor”.

„Referitor la acele sume, lucrurile sunt simple, din punctul meu de vedere. Anul trecut, Guvernul României a alocat cea mai mare sumă pentru despăgubirile de secetă – 1,1 miliarde de lei. Acelea au fost cererile, le-am despăgubit. Dacă ne gândim în viitor, că va fi secetă sau ceva, vom vedea atunci. Nici anul trecut n-au fost sumele alocate în buget, la începutul anului, și au fost alocate la rectificarea bugetară. Nu văd sensul acestei discuții. Anul trecut au fost alocate 1,1 miliarde de lei, de la buget, pentru despăgubiri pentru secetă”, preciza Cîțu la acea dată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole