29 noiembrie 2021 - 23:52

Întâlnire de lucru cu reprezentanții industriei alimentare la Guvern

mmediuLuni la sediul Guvernului României, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții producătorilor din industria alimentară românească. Tema discuției a fost identificarea unor soluții pentru deblocarea sectorului reciclării deșeurilor provenite din ambalaje.

Din partea autorităților, la întâlnire a participat Costin Borc, viceprim-ministru, ministul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Vasile Dâncu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice și Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Industria a fost reprezentată la întâlnire de Emil Dumitru, președintele Federației Pro Agro, Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, Aurel Popescu, președintele Rompan, Ștefan Nicolae, președintele Agrostar și Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii.

‘Astăzi a avut loc o discuție constructivă, am ajuns toți la o concluzie, autorități și reprezentanți ai industriei, deopotrivă, că România nu mai poate mima reciclarea. Producătorii sunt preocupați și recunosc faptul că există o mare problemă de sistem a deșeurilor în clipa de față, în România. Este o problemă care s-a acumulat de-a lungul anilor și acum cumva vine nota de plată. Toată lumea recunoaște că s-a ajuns la un moment zero în care lucrurile trebuie, realmente, așezate pe un alt făgaș. În sensul acesta, în 2016, agreăm cu toții să venim la masă și să reformăm sistemul’, a declarat ministrul Cristiana Pașca Palmer.

Demnitarul a precizat, totodată, că Grupul de lucru ce va fi înființat la ministerul de resort ar putea avea o primă întâlnire în această săptămână. ‘Ministerul Mediului lucrează deja pe anumite inițiative legislative, pentru că trebuie corectate câteva lucruri în legislație, dar vom demara inclusiv de săptămâna aceasta un grup de lucru lărgit, pentru că este nevoie să avem toți actorii la masă.’

În ceea ce privește obligtiile de plată pentru anul 2015 care, potrivit reprezentanților industriei, ar putea avea consecințe negative din punct de vedere financiar, pentru unii dintre ei, discuția va continua, săptămâna viitoare, la Ministerul Finanțelor Publice: ‘ Li s-a solicitat producătorilor să vină să prezinte situația pe care o au, cu exemple concrete. Bineînțeles, și noi de la Fondul de Mediu vom da detalii. Este nevoie de puțină răbdare, să se poată procesa toate informațiile existente, depuse de producători la începutul acestui an. Legat de măsurile fiscale, așteptăm sugestiile colegilor de la Finanțe’, a adăugat ministrul Mediului.