INTA a dat undă verde liberalizării totale a importului de vin moldovenesc în UE

17

butoaievinComisia pentru Comerț Internațional (INTA) a Parlamentului European (PE) a adoptat, joi, raportul referitor la liberalizarea totală și imediată a importurilor de vin din Republica Moldova în UE.

Raportorul INTA, Iuliu Winkler a declarat că decizia instituțiilor europene cu privire la importurile de vin a venit ca răspuns la interdicția impusă acestor produse de către Federația Rusă> „Acest raport este rezultatul voinței parlamentarilor europeni, al Comisiei și Consiliului, care au luat decizia unanimă de a sprijini, prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție, parcursul european al Republicii Moldova. Mă bucur că votul pozitiv în INTA a venit aproape simultan cu Summit-ul de la Vilnius, unde Moldova parafează Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb cu UE. (…) Sper ca Moldova să reziste în fața presiunilor de ordin politic, dar mai ales economic exercitate de Rusia și să fie sigură de faptul că în PE va găsi întotdeauna un prieten care o va sprijini în procesul de integrare europeană”.

Iuliu Winkler a mai arătat că instrumentele comerciale sunt unele dintre cele mai eficiente instrumente pe care UE le are la dispoziție pentru a-și promova politicile externe. „O piață cu o jumătate de miliard de consumatori cum este cea a Uniunii reprezintă o permanentă miză pentru partenerii săi comerciali, fie că ne referim la SUA sau China, fie la Brazilia sau India. (…) De aceea, decizia de liberalizare a importurilor de vin din Moldova trebuie citită ca un sprijin economic semnificativ pe care UE îl acordă acestui stat”, a explicat raportorul.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise