Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ieri rapoartele de selecție aferente Schemei pentru obținerea energiei regenerabile, dedicată fermierilor și finanțată prin Fondul pentru Modernizare. În zilele următoare se vor putea face contestații, urmând ca AFIR să pregătească ulterior lansarea următoarei sesiuni de depunere a cererilor de finanțare.
Potrivit consultantului Neluțu Dogaru, specializat în întocmirea proiectelor pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile, cele mai multe proiecte respinse au fost declarate neeligibile din motive similare.
”Au fost publicate listele cu proiectele declarate eligibile și neeligibile pentru cererile de finanțare depuse în cadrul AFIR, finanțate prin Fondul pentru Modernizare pentru instalații fotovoltaice din surse regenerabile. Cam jumătate din proiecte au fost respinse, jumătate au fost aprobate. Mare parte din cele respinse vin pentru că procedura a prevăzut inclusiv procedura de selecție a ofertelor.
Aici a fost o problemă, pentru că beneficiarii au cerut oferte de la furnizori, furnizorii aveau obligația dă dea oferta conformă cu cererea de ofertă, care avea caracteristicile tehnice din memoriul tehnic, pe care o parte din furnizori nu l-au respectat, în sensul că ba nu puneau echipamentele conforme, ba perioada de valabilitate nu era conformă cu cerințele ghidului și așa mai departe. Însă nu este nicio problemă, pentru că AFIR o să dea acum drept de contestație, o perioadă foarte scurtă, respectiv 5 zile lucrătoare, urmând după să evalueze foarte rapid eventualele contestații și să redeschidă sesiunea a doua, unde beneficiarii au posibilitatea să solicite alte oferte de la alți furnizori și să-și depună proiectele în așa fel încât să poată să-și atingă scopul”, a explicat Neluțu Dogaru pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit consultantului, cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de finanțare pentru Schema de energie va fi lansată undeva în luna septembrie a acestui an.
”Undeva la începutul lui septembrie ne așteptăm ca sesiunea a doua să se deschidă, mai ales că până pe 30 decembrie 2026, proiectele trebuie să fie implementate, inclusiv sesiunea a doua”, a mai subliniat Neluțu Dogaru, în emisiunea realizată de Ovidiu Ghinea.