Instalarea tinerilor fermieri în noul PNDR: Sprijin de maximum 60.000 de euro, acordat în două tranșe

17

tractoromMinisterul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat marți, 25 februarie, versiunea consultativă a fişelor măsurilor de finanţare a investiţiilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. 

Potrivit draftului postat pe www.madr.ro, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi sub-măsura 6.1 din noul PNDR. ”Intervenţia prin această sub-măsură va creşte numărul de tineri fermieri care încep pentru prima dată o activitate agricolă ca şefi/conducători de exploataţie şi care vor fi încurajaţi să realizeze investiţii, să se asocieze, să participe la lanţurile scurte de aprovizionare”, se arată în document.

Suma maximă pe care o va putea accesa un tânăr fermier este de 60.000 de euro, iar sprijinul va fi acordat în două traşe: 70% din bani la primirea deciziei de finanţare şi 30% din sprijin în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Acordarea celei de-a doua tranşe va fi condiţionată de implementarea şi îndeplinirea Planului de afaceri depus la solicitare. În cazul în care termenii acestui plan nu vor fi respectaţi, beneficiarul va fi obligat să returneze prima tranşă, proporţional cu obiectivele nerealizate.

Condiţiile de eligibilitate propuse în noul PNDR:

-solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili

-solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 15.000 şi 50.000 de euro (valoare Producţie Standard)

-solicitantul deţine sau dobândeşte competenţe sau calificări profesionale specifice până la finalizarea proiectului

( Integral pe  agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise