28 octombrie 2021 - 20:33

Submăsura pentru instalarea tinerilor fermieri din Diaspora, un eșec continuu?

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, la începutul acestui an, o nouă sesiune de primire a proiectelor dedicată tinerilor fermieri din diaspora. Este vorba de submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Astfel, tinerii din diaspora care vor să se întoarcă acasă și să își înființeze o exploatație agricolă pot să primească până la 50.000 euro din alocarea financiară totală de 20 de milioane de euro.

Cu toate că măsura a fost anunțată cu mult entuziasm anul trecut de Ministerul Agriculturii, niciun fermier din diaspora nu a obținut banii, iar acest trend se pare că merge mai departe și în sesiunea actuală. Potrivit bzi.ro, la nivelul județului Iași, niciun proiect nu a fost depus la AFIR în cadrul acestei submăsuri, deși sesiunea este deschisă de o lună. Totuși, specialiștii speră ca până în data de 4 mai, când se va închide sesiunea, să existe mai multe dosare depuse.

Consultanții AGRO TV au explicat eșecul înregistrat anul trecut de această submăsură, precizând că ea a fost lansată prea din scurt, astfel încât fermierii nu au apucat să finalizeze toate demersurile necesare pentru a fi eligibili pentru finanțare. ”Normal, un program pentru diaspora ar trebui stabilit de anul acesta pentru la anul, pentru ca tânărul fermier să poată să-și pregătească tot cei trebuie ca să depună un proiect eligibil. Altfel e foarte greu. A fost lansat în pripă”, a explicat consultantul Leonida Vărzaru.

Reamintim că ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul,  simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă. Mai multe detalii AICI.