Instalarea tinerilor fermieri 2023: Sectoarele prioritare pentru sprijinul de 70.000 EURO/fermă

Instalarea tinerilor fermieri va fi una dintre liniile de finanțare deschise de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și în perioada 2023-2027. Aceasta va avea un buget total de aproximativ 250 de milioane, cu o finanțare maximă de 70.000 euro/fermă.

Deși ghidurile solicitantului nu au fost încă publicate, avem câteva prime informații legate de sectoarele care vor avea prioritate la intervenția pentru instalarea tinerilor fermieri.

”Ca o informație legată de instalarea tinerilor fermieri, se pare că partea de legumicultură, precum și creșterea vacii de lapte și de carne, vor fi domenii prioritare, la care se va primi un punctaj suplimentar”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV.

De asemenea, se pare că se vor păstra câteva dintre criteriile de departajare din exercițiul financiar precedent, precum nivelul studiilor de specialitate și numărul de exploatații preluate. În plus, femeile care vor să se instaleze ca șef de exploatație vor avea prioritate la finanțare.

”Mai știm că tinerele fermiere care vor dori să acceseze și se încadrează în condițiile de finanțare, vor primi un punctaj suplimentar. Se va păstra din nou nivelul studiilor pentru partea de punctare, începând de la cursuri de calificare, studii liceale sau postliceale și studii universitare, punctajul fiind diferențiat pentru fiecare categorie. Și preluarea de exploatații rămâne în continuare; dacă preluăm o exploatație primim un punctaj, dacă preluăm două, un punctaj și mai bun, iar la trei exploatații preluate este cel mai bun punctaj”, a mai subliniat Ion Păunel.

Sprijinul pe care îl vor primi tinerii fermieri este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

Ca dimensiune, pentru a fi eligibilă, ferma trebuie să se încadreze în intervalul de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

27 COMENTARII

  1. Buna ziua, aven 12 ha teren 26 vaci angus cu certificat, liceu agricol, diploma de bac. Oare ma incadrez la acest proect am 49 ani??

  2. Am 22 de ani,si parinti au 200de oi, si daca trec exploatatia pe mine anul acesta ma incadrez sa prind proiectul de 70.000 euro?

  3. Nu ati precizat in articol daca proiectul pentru tinere fermiere este de instalare sau de dezvoltare pentru fermele deja existente.

  4. Bună ziua!
    Aș dorii să am o fermă cu vaci, dar totodata ce condiții sunt pentru a obține acest “ajutor”?
    Multumesc aticipat!

  5. Buna ,
    Sunt absolvent al facultati de horticultura, parintii lucreaza 27 ha teren + utilaje.
    As dori infintare unei ferrme ,
    CE ma sfatuiti ?

  6. La 30ha.sector vegetal pentru inoire utilaje,ex: balotieră,semanatoare disc plug remorca se acordă sprijin in situația in care vreau să-mi și maresc suprafețele?

  7. As dori sa iau legătura cu un consultant care a mai lucrat pe domeniul zootehnie. Vreau sa înființez o ferma de capre de lapte. Am 33 de ani.

  8. Bună ,am 19 ani și am 20 de vaci și dacă trec exploatatia pe mine anul acesta ,mă încadrez să prind proiectul de 70.000 euro?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole