27 ianuarie 2022 - 04:56

INSSE: Comerțul cu ridicata a crescut cu 8,6 %

Potrivit ultimului raport al INSSE, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut în primele nouă luni cu 8,6%, serie brută, pe seama vânzărilor auto mai mari cu 17% şi a celor de motociclete, piese şi reparaţia acestora, cu 16,6%.

Întreţinerea şi repararea autovehiculelor a înregistrat un avans de 6,2%, în timp ce activităţile provenite din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule au consemnat o reducere de 0,9%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a urcat tot cu 8,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri cu 6,9% mai mare, pe serie brută, provenită de la activităţile agenţiilor turistice şi tour-operatorilor (+17,3%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+13,2%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+6,7%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+4,6%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-1%). Pe serie ajustată, creşterea a fost de 6,8%.

În septembrie, comerţul cu auto şi motociclete s-a majorat cu 10,9% faţă de septembrie 2014, pe fondul creşterilor la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+22,1%), comerţul cu autovehicule (+17,4%), cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,3%) şi la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (+2,1%).

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut afaceri mai mari cu 13,3%, comparativ, după ce activităţile agenţiilor turistice şi ale tour-operatorilor şi-au sporit afacerile cu 39%, hotelurile şi restaurantele cu 15,3%, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare cu 9,5%, iar cele de spălare, curăţare şi vopsire a textilelor şi blănurilor cu 5,1%. În schimb, activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative au scăzut cu 1,4%.

Comparativ cu august, afacerile din comerţul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au urcat cu 9,5%, ca urmare a creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (12,8%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (9,7%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (5,4%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, de 25%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, afacerile au consemnat o scădere cu 8,2%, influenţate de activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-15,9%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-10,8%) şi de cele ale hotelurilor şi restaurantelor (-4,6%).

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+19,1%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+0,3%), informează INSSE. (www.fabricadelapte.ro)