INSSE: Agricultorii dau 45 % din venituri pe mâncare

22

Din datelmancaretraditionalasse referitoare la veniturile şi cheltuielile populaţiei, prezentate de Institutul Naţional de Statistică-INSSE, în Raportul „Coordonate ale nivelului de trai în România“, reiese că media generală a bugetului lunar alocat cheltuielilor cu produse alimentare este de 492,8 lei per gospodărie, ceea ce înseamnă 40% din totalul disponibil.

Desigur, aceasta este o medie generală, care cuprinde atât familiile înstărite, pentru care mâncarea reprezintă o cheltuială mare ca sumă, dar nesemnificativă ca pondere în buget, cât şi gospodăriile în care hrana zilnică înseamnă o problemă presantă.

Bucureştenii sunt, de departe, românii care cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru mâncare (aproape 685 de lei pe gospodărie lunar), dar uitându-ne la cât înseamnă această cheltuială în bugetul lor – 24,5% din cheltuielile băneşti – ajungem la concluzia că ei se numără printre cei mai relaxaţi din acest punct de vedere.

La polul opus se regăsesc locuitorii regiunilor Sud-Est şi Sud-Vest (Oltenia), care cheltuiesc sumele cele mai mici pentru mâncare (432, respectiv 375 de lei lunar pe gospodărie), dar la care ponderile acestor cheltuieli în bugetul disponibil sunt printre cele mai mari – 26,5%, respectiv 26,9%.

În rest, familiile, repartizate pe regiuni, în statistica INSSE, consumă între 445,3 şi 570 lei lunar pe gospodărie, reprezentând ponderi cuprinse între aceste „bareme“. Surprinzător sau nu, acelaşi decalaj între sumele mici cheltuite şi ponderea mare în bugetele disponibile se regăseşte în gospodăriile de agricultori situate în mediul rural.

Reducerea TVA la alimente, aplicată de la 1 iunie (de la 24% la 9%) a fost un balon de oxigen pentru familiile cu venituri mici, dar numai în cazul în care această măsură s-a şi transferat în preţuri, în timp ce pentru famiile cu venituri mari a fost doar o ştire banală transmisă insistent la televizor. (Integral pe infoferma.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise