Inspectorii DSVSA cu ochii pe comercianţi

45

Inspectorii DSVSA Bucureşti au efectuat în luna aprilie a.c., 1624 controale, în unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, respectiv: sectorul alimentar (1446 controale în depozite alimentare, hiper/supermarketuri, unităţi de alimentaţie publică, măcelării şi carmangerii, unităţi de procesare (carne, peşte, lapte), magazine alimentare, cofetării-patiserii, pescării, unităţi de depozitare produse de origine nonanimală, unităţi de fabricare a pâinii, unităţi de procesare a produselor de origine nonanimală etc. 

În domeniul sănătăţii animalelor au fost efectuate 54 controale în exploataţii de animale nonprofesionale, au fost verificaţi 94 operatori din domeniul hranei pentru animale, comercializarii produselor de uz veterinar, cabinete şi clinici veterinare.

Totodată au fost efectuate 210 controale la transporturile de produse de origine nonanimală (legume-fructe, produse zaharoase) provenite din ţări terţe, în punctele finale de import din Municipiul Bucureşti.

Urmare deficienţelor constatate au fost aplicate 53 sancţiuni contravenţionale, conform H.G. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în valoare totală de 193570 lei, precum şi 49 Avertismente, fiind reţinută de la comercializare cantitatea de 331 kg produse de origine animală (carne, produse din carne, produse lactate, peşte etc., 5826 ouă). De asemenea, s-a dispus interzicerea desfăşurării activităţii la 5 unităţi, precum şi suspendarea activităţii la 5 unităţi şi 104 termene de remediere a deficienţelor constatate.

Principalele neconformităţi constatate au fost: comercializarea produselor alimentare în spaţii neînregistrate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă, manipularea produselor de origine animală în condiţii neigienice, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea prevederilor legale referitoare la eliberarea produselor medicinale veterinare, neanunţarea medicului veterinar oficial despre îmbarcarea/debarcarea animalelor vii etc.

Au fost verificate condiţiile de comercializare a produselor tradiţionale în cadrul târgurilor de produse alimentare organizate în acest scop, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale, raportat la neconformităţile înregistrate şi retrase de la comercializare produse alimentare care nu respectau cerinţele veterinare.

De asemenea, au fost efectuate controale împreună cu reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii de control, pentru verificarea respectării legislaţiei cu privire la comercializarea produselor alimentare, inclusiv în trafic, asupra mijloacelor auto care transportau alimente.

S-a asigurat permanenţa prin specialişti, inclusiv sâmbăta şi duminica, pentru intervenţia în cazul înregistrării sesizărilor primite de la cetăţeni, care au reclamat aspecte cu privire la produsele alimentare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult