INS: Producţia de carne a crescut la bovine şi porcine în luna mai, dar a scăzut la păsări, ovine şi caprine

21

sacrificiiporciProducţia de carne de bovine şi porcine a crescut în luna mai 2013 comparativ cu luna precedentă, pe fondul tendinţei ascendente a sacrificărilor de animale, în timp ce la păsări, ovine şi caprine s-au înregistrat scăderi ale producţiei în perioada menţionată, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2013, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a crescut la bovine, porcine şi păsări şi a scăzut la ovine şi caprine, iar greutatea în carcasă a acestora s-a majorat la bovine şi păsări şi a scăzut la porcine, ovine şi caprine.

Astfel, în mai comparativ cu aprilie 2014, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 31%, respectiv cu 25,6%. Datele INS arată că au fost sacrificate 76.000 de bovine, iar greutatea lor în carcasa a totalizat 12.199 tone.

În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 9,1%, respectiv cu 8,1%, ponderea animalelor sacrificate în unităţile industriale specializate fiind de 15,8% din total.

Numărul total de porcine sacrificate a fost de 411.000 în mai 2014, în creştere cu 4,1% faţă de aprilie, iar greutatea acestora în carcasă a crescut cu 3,7%, până la 32.973 tone. În luna mai 2014, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 81% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 12,1%, respectiv cu 12,9%. 

În ceea ce priveşte ovinele şi caprinele, numărul total sacrificat a scăzut de 4,2 ori (802.000 capete), iar greutatea lor în carcasă de 3,5 ori, totalizând 7.949 tone. Tăierile în unităţile industriale specializate au o pondere de 2,5% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine. În acest tip de unităţi numărul de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 7,1 ori, respectiv de 5,9 ori. 

De asemenea, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 5,0%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 85% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 1,5%, respectiv cu 3,2%. În mai au fost sacrificat 21,46 milioane capete , iar greutatea în carcasă a ajuns la 34.418 tone.
Comparativ cu luna mai 2013, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 22,6%, respectiv cu 15,2%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 9,1%, respectiv cu 3,3%. Numărul total de porcine sacrificate a crescut cu 2%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 0,4%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au crescut atât numeric, cât şi la greutatea în carcasa cu 6,7 %, respectiv cu 4,7%. Potrivit datelor INS, numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 1,9 ori. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 25,0%, respectiv cu 21,9%.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 3,0%, respectiv cu 6,4%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 3,0%, respectiv cu 5,9%. În lunile analizate greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii. 

În perioada mai 2013 – mai 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile aprilie şi decembrie la ovine şi caprine, respectiv la porcine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Paşte şi Crăciun. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise