INS: A scăzut numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate

porcicarnePotrivit ultimelor date oferite de INS, în ianuarie 2013, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut la bovine, porcine şi ovine şi caprine, iar la păsări a crescut; greutatea lor în carcasă a scăzut la toate animalele şi păsările sacrificate, fa?ă de luna decembrie a anului 2012. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2012, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la ovine şi caprine, iar la bovine, porcine şi păsări au crescut.

Ianuarie 2013 comparativ cu decembrie 2012

Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 32,0%, respectiv cu 29,2%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 23,1%, respectiv cu 19,5%. În luna ianuarie 2013, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 19,6% din totalul sacrificărilor de bovine.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 4,8 ori, respectiv de 5,1 ori. În luna ianuarie 2013, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 71,6% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 41,9%, respectiv cu 41,3%.

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 5,0 ori, respectiv de 5,1 ori. Tăierile în unităţile industriale specializate, care au o pondere de 2,8% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă de 9,0 ori, respectiv de 7,1 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate a crescut cu 1,7%, iar greutatea în carcasă a acestora a scăzut cu 1,3%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 85,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 8,0%, respectiv cu 9,1%.

Ianuarie 2013 comparativ cu ianuarie 2012

Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 24,4%, respectiv cu 24,3%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 25,0%, respectiv cu 30,1%.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 2,9%, respectiv cu 6,4%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 10,1%, respectiv cu 13,9%.

Numărul total de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 16,5%, respectiv cu 12,9%. Sacrificările de ovine şi caprine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut de 2 ori, respectiv de 1,9 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 22,1%, respectiv cu 22,4%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 11,1%, respectiv cu 12,3%.

În lunile analizate greutatea medie în carcasă la animalele şi păsările sacrificate, prezintă uşoare oscilaţii.

În perioada ianuarie 2012 – ianuarie 2013, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.

Sursa: http://www.amosnews.ro/numarul-animalelor-si-al-pasarilor-sacrificate-scazut-2013-03-08

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult