19 octombrie 2021 - 18:09

INHGA: Cod Galben și Cod Portocaliu de inundații în 14 bazine hidrografice, până miercuri dimineață

inundatiissInstitutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, noi atenționări Cod Galben și Cod Portocaliu de inundații, valabile până miercuri dimineață în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, marți, în intervalul orar 13,00 — 20,00 va fi instituit Cod Portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare amonte s.h. Nepoș și afluenții săi de dreapta din județul Bistrița Năsăud, afluenții Crișului Negru din județul Bihor și Arieș — bazin superior și afluenții săi din județele Alba și Cluj. Aceste fenomene se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic Arieș.

În zonele avertizate, creșteri de niveluri, cu posibile efecte de inundații locale, se pot produce pe unele sectoare de râu și datorită influenței evoluției formațiunilor de gheață (gheață la maluri, pod de gheață, aglomerări de ghețuri).

În același timp, în intervalul 12 ianuarie, ora 13,00 — 13 ianuarie, ora 10,00, se vor înregistra creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de apărare (influențate și de evoluția formațiunilor de gheață), cu posibile efecte de inundații locale, pe râurile din bazinele hidrografice: râul Tisa (la intrarea în țară), Vișeu, Iza, Tur (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare, Someșul Mic, Lăpuș (județele Bistrița Năsăud, Cluj și Maramureș), Crasna (județele Sălaj și Satu Mare), Barcău (județele Sălaj și Bihor), Crișul Repede — amonte S.H. Vadu Crișului (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru, Crișul Alb (județele Bihor, Arad și Hunedoara), Arieș (județele Cluj și Alba), Bistra (afluent al Timișului) județul Caraș Severin și Bistrița superioară și afluenții săi (județele Suceava și Neamț).

Hidrologii menționează, totodată, că, începând cu data 12 ianuarie, ora 13,00, se ridică avertizarea valabilă anterior în celelalte bazine hidrografice.

Atenționarea hidrologică a fost deja transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Administrației și Internelor, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Ape: Someș-Tisa, Crișuri, Mureș, Banat, Siret. (Sursa: AGERPRES)