INGRIJORARILE PRIVIND SCADEREA FORTEI DE MUNCA IN AGRICULTURA, CUPRIND INTREAGA EUROPA

Se estimează că forța de muncă agricolă europeană va scădea cu 28% între 2017 și 2030, tragând în jos veniturile agricole din UE. Cu toate acestea, se estimează că venitul agricol per lucrător va crește ușor cu 1,1%, comparativ cu media din 2015-2017. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului privind perspectivele agricole ale UE 2017-2030, publicat la 18 decembrie 2017.

Potrivit raportului, forța de muncă din agricultură se va reduce în medie cu 3,2% pe an, ajungând la 6,6 milioane până în 2030. Acest declin anticipat va fi determinat de schimbările structurale din cadrul industriei agroalimentare din UE, dar și de faptul că se așteaptă ca oportunitățile de ocupare a forței de muncă să fie mai bune în alte sectoare. Zonele rurale se confruntă deja cu dificultăți în crearea de locuri de muncă atractive în general, împingând spre o migrație continuă către centrele urbane.

Forță de muncă agricolă în întreaga UE (milioane de unități de lucru în agricultură)

Se așteaptă ca schimbările structurale în agricultura europeană să continue cu investiții mai mari în tehnologie. De exemplu, se estimează că investițiile în agricultura de precizie și în agricultura digitală vor crește semnificativ. Insa, aceste tipuri de investiții sunt costisitoare și vor avea un efect negativ asupra pieței forței de muncă în diferite moduri, de exemplu necesitatea ca lucrătorii să aibă mai multe cunoștințe despre tehnologie sau, în cele din urmă, să se reducă nevoia de forta de muncă agricolă.

Printre celelalte influențe potențiale asupra veniturilor fermelor din perioada de până în 2030, evidențiate în raport sunt si creșterea investițiilor în domenii-cheie, cum ar fi măsurile de mediu sau utilizarea unor sisteme de irigații mai eficiente. Cu toate acestea, se preconizează că o perioadă cu prețuri relativ scăzute ale petrolului și redresarea economiei vor stimula investițiile în agricultură, potrivit raportului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole