Îngrijirea păsărilor de curte iarna

65

gainagsAtunci când vine iarna păsările de curte au nevoie de un pic de ajutor pentru a trece cu bine  peste conditiile mai vitrege din această perioadă.

Poate cea mai delicata problema este lupta nesfârsită cu apa înghetata. Dacă coteţul sau hambarul are o sursă de curent electric atunci vă puteţi cumpăra o adăpătoare cu încălzitor electric. Dacă nu aveţi curent electric atunci ar fi indicat să aprovizionaţi păsările cu apă fierbinte în care să puneţi câteva cuburi de gheaţă ca să se răcească încet,  pe parcursul a câteva ore. Indiferent de metoda folosită, păsările au nevoie de apă proaspată tot timpul.

În cazul în care avem geruri puternice creasta si ciocul de la pasare pot degera (în special la Leghorns). Cele care prezintă semne de degeratură pot fi unse pe locurile respective cu ulei de măsline sau cu vaselină. Tot din cauza frigului degetele de la păsări pot degera. De aceea este bine sa existe o cale curăţată cu lopata, de zapada, pentru păsări, în curte.

Adăpostul pentru iernare trebuie verificat ca sa nu existe umezeală în interior, sa existe o buna izolatie, o buna aerisire si posibilitatea ca pasarile sa stea grupat, pentru a se încalzii una de la alta.

Sa nu uitam sa completam furajul obisnuit, în aceasta perioada, cu boabe întregi sau pisate (crăpate) de porumb. Astfel se asigura un strat mai mare de grasime, sub piele, care ajuta pasarile sa treaca mai bine peste iarna. Porumbul se administreaza seara înainte de culcarea pasarilor.

Ar fi bine ca iarna sa trecem de câteva ori pe la cuibar pentru a colecta ouale, deoarece contin peste 75% apa, si pot îngheţa şi crăpa. Sa nu uitam sa verificam zilnic starea de sanatate a păsărilor pentru a vedea care dintre ele prezinta semne de boala si a lua masuri de tratament. (Sursa: Gazetadeagricultura.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise