Îngrășăminte rusești la reducere! Ce piețe au cucerit

După sancțiunile impuse de statele occidendale, Rusia a căutat soluții pentru exporturile sale de îngrășăminte.

Astfel, în primul semestru al anului fiscal 2022/2023, oferind reduceri la preţurile aplicate pe plan mondial, Rusia a devenit pentru prima dată cel mai mare furnizor de îngrăşăminte al Indiei, acaparând mai mult de o cincime din cota de piaţă, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale şi din industrie, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui un oficial guvernamental care monitorizează cu atenţie importurile, importurile de îngrăşăminte rusești ale Indiei au urcat cu 371%, la nivelul record de 2,15 milioane de tone, în primele şase luni din anul fiscal care a început la 1 aprilie, informează Reuters, citată de AGERPRES.

În termeni valorici importurile Indiei în perioada respectivă au urcat cu 765%, la 1,6 miliarde de dolari. În întregul an fiscal trecut, India a importat 1,26 milioane de tone de îngrășăminte din Rusia.

„India face eforturi să-şi asigure îngrăşăminte la preţuri rezonabile, după escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Livrările ruseşti sunt efectuate la timp şi la preţuri rezonabile, ajutându-ne să evităm o posibilă penurie”, a explicat oficialul guvernamental.

Preţurile la îngrăşăminte au urcat semnificativ, pe piaţa mondială, începând din martie, după ce statele occidentale au impus sancţiuni asupra livrărilor din Rusia şi Belarus, doi exportatori cheie, în urma invadării Ucrainei.

Anul trecut, Rusia şi Belarus au reprezentat, împreună, peste 40% din exporturile globale de potasă. De asemenea, Rusia a fost responsabilă pentru aproximativ 22% din exporturile globale de amoniu, 14% din exporturile globale de uree şi aproximativ 14% din exporturile globale de fosfat monoamoniu (MAP) – toate fiind îngrăşăminte importante.

Potrivit unui oficial din industrie care negociază livrările din străinătate în numele cumpărătorilor indieni, importul masiv de îngrășăminte rusești este în beneficiul ambelor state.

„Este o situaţie avantajoasă pentru India şi Rusia. India obţine câteodată reduceri de peste 70 dolari pe tonă faţă de preţurile aplicate pe plan mondial. Rusia obţine un mare cumpărător, care-i poate înlocui pe europeni”, a explicat acesta.

Creşterea livrărilor de îngrășăminte din Rusia a avut ca efect înjumătăţirea exporturilor Chinei către India la 1,78 milioane de tone în primul semestru al anului fiscal 2022/2023. De asemenea, au scăzut și exporturile de îngrășăminte din alte destinaţii, cum ar fi Iordania, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Astfel, dacă în întregul an fiscal trecut, ponderea Rusiei în importurile Indiei a fost de aproximativ 6%, în timp ce a Chinei era de 24%, în primul semestru al anului fiscal 2022/2023, cota de piaţă a Rusiei a urcat la 21%, depăşind China din poziţia de cel mai mare furnizor al Indiei, susţine oficialul.

Acesta a mai precizat că, în primele şase luni din anul fiscal 2022/2023, importurile totale ale Indiei de îngrăşăminte au scăzut cu 2,4%, la 10,27 milioane de tone, deşi în termeni valorici importurile în perioada respectivă au crescut cu 59%, la 7,4 miliarde de dolari.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole