INFLAȚIA TA. CU CÂT ți s-a scumpit într-un an viața din cauza creditului, a benzinei și secetei

23

Prețul ouălor a crescut cel mai mult în octombrie. Cu nu mai puțin de 8%Fiecare român are o inflaţie proprie, iar pentru mulţi cheltuielile lunare au crescut într-un an cu mult peste majorările raportate de Statistică

Ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat pentru octombrie o inflaţie anuală de 4,96%, una din cele mai mari din ultimul timp. Fiecare român are însă o inflaţie proprie, iar pentru mulţi creşterile de preţuri şi deprecierea leului din ultimul timp au dus scumpirile mult peste cifrele indicate de Statistică.

EVZ a calculat cu cât s-a scumpit viaţa unui român din clasa de mijloc, într-un singur an, în care salariile din mediul privat au stagnat sau chiar au scăzut.


Evoluţia preţurilor

În România sunt aproape patru milioane de persoane care au un credit. În plus, mulţi români folosesc maşinile poprii ca să se deplaseze, nu neapărat din comoditate, ci pentru că nu au alternativă. Asociate cu scumpirile la alimente şi facturi, cele la benzină au crescut considerabil cheltuielile lunare.

Astfel, în octombrie 2012, benzina Euro 95 avea un preţ mediu de 5,66 lei/litru, potrivit Eurostat, faţă de 5,28 lei, acum un an. Scumpirea i-a costat mult pe cei care circulă cu maşinile proprii.

Curentul este acum cu cel puţin 5-6% mai scump faţă de acum un an, ca şi gigacaloria. Alimentele erau în octombrie cu peste 6% mai scumpe faţă de aceeaşi lună a anului trecut. În plus, pe 1 noiembrie 2012, un euro era cu 4,3% mai scump, faţă de aceeaşi zi din anul trecut. Cursul a crescut de la 4,34 lei/euro până la 4,53 lei/euro, ceea ce înseamnă câţiva zeci de lei în plus la o rată de câteva sute de euro. Este drept, românii cu credite cu dobânda variabilă în euro au beneficiat de scăderea indicelui Euribor, ceea ce atenuat din creşterea ratei. Cei care au însă un credit cu dobândă fixă, nu au avut acest avantaj.

Un român care are credit, cu o rată de circa 300 de euro, şi foloseşte şi maşina proprie pentru a se deplasa, a cheltuit aşadar cu cel puţin 100 – 150 de lei mai mult în octombrie faţă de acum un an, după cum reiese din datele prezentate în infografie. La realizarea calculului am considerat că persoana în cauză realizează un singur plin la maşină, pe lună, şi consumă doar 530 de lei pentru alimente, lunar

Topul majorărilor de preţuri

Cel mai mult s-au scumpit luna trecută ouăle, al căror preţ a urcat faţă de septembrie cu 8,27%. Preţul uleiului a crescut cu 3,47%. Preţul la fasole era în octombrie mai mare cu 2,9% faţă de septembrie, iar brânza de oaie s-a scumpit cu 1,45%, ca şi carnea de pasăre. Tot în octombrie 2012, gazele s-au scumpit cu 2,33%, în timp ce serviciile de telefonie şi transportul aerian cu câte 1,29%.


Sursa: Cu cât s-a scumpit viaţa românului într-un an – Consum > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/cu-cat-s-a-scumpit-viata-romanului-1010954.html#ixzz2CMs9Q5pH
EVZ.ro

Citește și

Cmentariile sunt închise