22 octombrie 2021 - 18:48

Înființarea unei ferme de porci: Care sunt cele mai profitabile rase pentru un mic fermier

porci_rasaO fermă de creștere a porcilor reprezintă o idee de afaceri demnă de luat în seamă de către cei care dețin deja suprafețe de teren agricol sau pentru cei care au moștenit o gospodărie la țară. În ultima perioadă a crescut interesul și consumatorilor pentru carnea de calitate, așa că fermierii care își hrănesc animalele în mod tradițional au mare succes și își pot asigura un venit sigur chiar și cu efective mici de porci.

Creșterea porcilor în regim gospodăresc este afacerea pe care a pornit-o și Daniel Praf, un tânăr din județul Prahova. Angajat al unei multinaționale din București, el a pus bazele unei mici ferme de creștere a suinelor în localitatea Drajna de Jos.

Afacerea cu purcei a început cu testarea efectivă a pieței. “În fiecare an creșteam în gospodăria familiei câte 2-3 purcei: unul îl tăiam pentru noi și doi îi vindeam. Am văzut că erau foarte căutați porci crescuți la țară și, în urmă cu 6 ani, am luat decizia de a-mi face o microfermă atât pentru creșterea și îngrășarea porcilor, cât și pentru a vinde, la cerere, purceluși către îngrășători. Chiar și cei din orașe preferă să meargă undeva la țară, de unde pot cumpăra un porc crescut natural, a cărui carne are un gust mult mai bun decât cea din supermarket-uri”, a declarat Daniel Praf.

Analizând evoluția pieței, micul fermier și-a dat seama că are nevoie nu doar de nu număr mai mare de animale, dar și de un adăpost adaptat nevoilor porcinelor. “Mi-am dat seama că în decizia de cumpărare a clienților cântărește foarte mult și aspectul porcului și al spațiului în care este ținut. Locul în care ținem cei 25 de porci pe care îi avem în acest moment este construit recent. Am folosit doar materiale de calitate: am pus faianță pe pereți, este betonat integral, prevăzut cu poduri de lemn pentru dormit și sistem de scurgere. Întreaga investiție a costat 7.000 euro și a fost asigurată din fonduri proprii. Această sumă implică doar costul materialelor de construcție folosite, nu am calculat și munca mea”, ne-a vorbit gospodarul despre ce înseamnă investiția într-un adăpost adaptat nevoilor animalelor. (Integral pe agrointeligenta.ro)