26 mai 2022 - 20:25

Înființarea unei culturi de mentă

mentaDacă doriți să înființați o plantație de mentă trebuie să știți că aceasta se înmultește prin stoloni sau prin înrădăcinarea butașilor tulpinali porniți din nodurile stolonilor. Materialul de înmulțire trebuie să provină de la culturi ecologice de mentă care se desființează.

Recoltarea stolonilor pentru înfiintarea noii culturi trebuie să se facă în ritmul plantărilor. Datorită înrădăcinării superficiale, stolonii pot fi scoși cu o furcă pe suprafețe mici, cu plugul fără cormană, sau cu masină de scos cartofi, pe suprafete mai mari.

Înainte de plantare, trebuie aleși stoloni vigurosi, turgescenti care sunt fasonați la 12-15 cm lungime, cu foarfeca de vie.

De la plantațiile de mentă bune se pot obține circa 6-8 tone de stoloni, iar cantitatea de stoloni recoltată de pe un hectar poate constitui material de înmultire pentru 6 hectare de plantație nou -înființată. În cazul în care trebuie păstrați peste iarnă, stolonii sunt depozitati în silozuri special amenajate, prevăzute cu instalații de aerisire și udați pentru a nu se deshidrata.

Plantarea mentei eeste bine să se facă toamna, deoarece se realizează o mai bună înrădăcinare și o densitate corespunzătoare a plantelor în câmp.

În acest fel, lăstarii pornesc în vegetație mai devreme, în primăvară, au o dezvoltare mai rapidă, obtinându-se astfel producții bune, de calitate superioară.

Plantarea stolonilor se face fie manual, fie semimecanizat. Plantarea manuală implică multă forță de muncă, în medie 15-17 muncitori pentru un hectar. Plantarea semimecanizată presupune doar 3 muncitori pentru înfiintarea unui hectar de cultura.

Distantele recomandate dintre rânduri sunt de 70 de cm la specia Mentha piperita, iar pentru Mentha crispa de 60-65 cm. Deschiderea rigolelor se va face în ritmul plantarii pentru a nu se evapora apa din sol.

Stolonii se însira pe fundul brazdei, petrecându-se câtiva cm si imediat se acopera cu pamânt, fie cu sapa, fie cu o noua trecere cu rarita pe intervalul dintre rânduri, urmat de tasare, care să nu permită uscarea solului. Norma de stoloni este de 1.400 kg/ha.

Irigarea se face cu norme cuprinse între 300 si 350 m3/ha pentru prima parte a vegetatiei si apoi, de la începutul perioadei de înflorire, cu norme de 500-600 m3/ha.

Întotdeauna dupa recoltare, menta se va iriga. Cele mai bune metode de irigare sunt irigarea pe brazde si irigarea prin picurare. Irigarea prin aspersiune nu este recomandata deoarece exista pericolul favorizarii atacului de rugina (Puccinia menthae), care poate compromite recolta. (Integral pe afacerilacheie.net)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.