4 decembrie 2021 - 06:03

Înfiinţarea culturii de migdal

migdal22Migdalele sunt fructe mai rare, dar care sunt căutate mult pentru industria alimentară, iar livezile de migdali sunt relativ uşor de înfiinţat şi întreţinut, după cum spun cei care se ocupă deja de unele dintre ele.

Acestea pot să se dezvolte şi pe soluri mai puţin fertile sau degradate, uscate sau în pantă. De fapt, specialiştii recomandă ca altoirea migdalului amar să se facă pe soluri calcaroase şi aride, expuse la lumină.

Pregătirea terenului pentru înfiinţarea unei culturi presupune fertilizarea acestuia cu gunoi de grajd bine fermentat, sare potasică şi superfosfat, aşezate în groapa de plantare.

Pentru înfiinţarea unei plantaţii se folosesc puiţi, produţi în pepinieră şi scoşi recent din pământ, pentru a fi replantaţi. Cum aceştia nu rezistă mult este recomandată replantarea lor cât mai repede se poate.

Pomii pentru formarea de livezi noi se produc în pepiniere, prin altoirea unor soiuri pe diferiţi portaltoi. Folosirea portaltoiului este metoda preferată încă pentru multă vreme, deoarece este o metodă sigură de producere a materialului săditor de pomi, diversificat pentru diferite sisteme de livezi.

Pomii se plantează toamna devreme, pentru a permite pomilor să prindă  până la venirea frigului. Rădăcinile se fasonează, eliminându-se porţiunile bolnave sau uscate şi apoi se mocirlesc şi, dacă e nevoie, se udă.

La plantare, distanţa recomandată între rânduri este de 6 metri, iar densitatea ideală de 450 de pomi/hectar.

Pomii nu presupun oa tenţie deosebită, dar este recomandată curăţarea lor şi protejarea de bolile specifice migdalului.