Problemele din sectorul agroalimentar românesc sunt departe de a fi rezolvate, în condițiile scumpirilor din ce în ce mai drastice la energie, gaze naturale sau combustibili, iar industria laptelui nu face excepție. În condițiile de piață actuale, micii fermieri supraviețuiesc din ce în ce mai greu, iar fabricile de produse lactate sunt tot mai puține și se îndreaptă către fermele care produc cantități mari de lapte, din cauza costurilor tot mai mari generate de colectare și procesare.
Într-un astfel de context, fără un ajutor substanțial din partea statului, numeroase fabrici ar putea să dispară în 2022, iar la pachet cu ele se vor duce și un număr însemnat de crescători de vaci de lapte, care nu vor mai avea cum să-și valorifice marfa.
Despre toate aceste probleme a discutat realizatorul Ovidiu Ghinea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, cu președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru.
”Dacă ar da și la colectarea laptelui și distribuția mărfii pentru IMM-uri acciza subvenționată, atunci colectorii de lapte și-ar permite să-și extindă zona de colectare, iar fermele foarte mici ar deveni rentabile pentru colectare. Dacă se scumpește combustibilul, tu îți faci traseul cisternei pentru fermele mari, ca să fii rentabil. Una e să te duci la o fermă de 10.000 de litri și alta e să te duci la o fermă de 100 de litri. Dacă tu ai pe rută 20 de opriri, costurile sunt foarte mari. De asta în zona munților Apuseni nu avem procesatori, nu se face colectare; în sudul țării nu mai avem procesatori; toate fabricile sunt concentrate în zonele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Suceava. Pe la Vaslui e una singură, la Iași nu mai e niciuna, la Botoșani sunt trei-patru, în Dolj niciuna, în Olt niciuna, în Teleorman mai e una, Giurgiu niciuna, la Brăila sunt două mici, la Tulcea zero, la Galați nu mai e niciuna. Dacă ne uităm așa pe toată harta, vedem că nu mai avem procesare. De asta trebuie să intervină statul pe orice fel de costuri”, a explicat Dorin Cojocaru.
Potrivit președintelui APRIL, lucrurile se vor agrava din ce în ce mai mult anul viitor, în special după sărbătorile Pascale, când jucătorii din industria laptelui care nu au putere financiară suficientă se vor sufoca.
”Eu vă spun că la 1 aprilie, după ce se vor depune în martie 2022 balanța și bilanțul, tragem linie și ne numărăm să vedem câți am mai rămas. Cei care nu au putere financiară, cei care au credite la bănci se vor sufoca. Consumatorul român va pierde diversitatea produselor la raft. O să mai fie două-trei branduri pe la raft, care vor reuși să treacă de următoarele șase luni, dar greul nu va veni acum, ci după Paște. Acum se mai trăiește din stocuri, oamenii mai au bani, vin sărbătorile, sunt promoții, consumul se reglează. Dar februarie va fi foarte greu, Postul Paștelui la fel. Gândiți-vă că fată oile, fată vacile, sunt stocuri mari de lapte, iar dacă nu vinzi, nu ai bani”, a mai precizat Dorin Cojocaru.