29 mai 2022 - 01:40

„Încercăm să resuscităm acele mici ferme” spun decidenții politici, cu gândul doar la marile exploatații agricole

Chiar dacă voci din actuală garnitură legislativă, dar în special din cea executivă – în majoritatea lor blamate de fermierii români pentru sincopele masive înregistrate în sectorul agrozootehnic autohton – consideră că este necesară resuscitarea fermelor mici, dar cu potențial, acestea sunt totuși de părere că deficitul sectorial poate fi depășit doar cu procesarea și cu marile ferme.

Iată punctul de vedere al lui George Scarlat, parlamentar și afacerist, președintele Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală din Senatul României.

„În România, încercăm să resuscităm acele mici ferme care au o amploare, poate, în economia şi în contextul general, dar trebuie să înţelegem cu toţii că reducerea deficitului se poate face doar având proiecte de dezvoltare pe industrie şi pe marii procesatori. Există potenţial imens, dar deficitul se reduce prin politici coerente în procesare“, a declarat Scarlat în cadrul emisiunii ZF Agropower.

De altfel, parlamentarul-afacerist consideră că trebuie să separăm, în premieră, ferma de subzistenţă de ferma mare, cu care reuşim să reducem deficitul pe balanţa comercială.

„În plus, trebuie să facem trecerea în interiorul fermelor de la producţie primară la zootehnie şi apoi să includem procesarea”, a continuat șeful comisiei sectoriale din Senat.

Scarlat nutrește totodată speranța ca, începând cu anul în curs, pe fondul producţiilor bune de cereale aşteptate de către fermierii din sectorul vegetal, să se reducă din deficit.

„Noi vedem strict ce se întâmplă anul viitor sau cel mult în următorii trei-patru ani şi modificăm pe ici, pe colo”, a menţionat George Scarlat, care a adăugat că este nevoie de politici coerente de dezvoltare a sectorului pentru următorii 20-25 de ani.

Primele măsuri din PNS 2021-2027 „în iunie”. Scarlat are totuși semne de întrebare

Aceeași sursă de presă a mai precizat că, în condițiile în care țara noastră se află la debutul unui nou exerciţiu financiar (Planul Naţional Strategic 2021 – 2027), ar trebui să se poată accesa fonduri europene de către potenţiali investitori cât mai rapid.

„Sperăm ca această lună să fie lansate primele măsuri, dar văd lacune”, a mai mărturisit politicianul-afacerist. „De la fermă la furculiţă, noul principiu aprobat de către Comisie, şi noua Politică Agricolă Comună, din experienţă proprie vă spun, că poate fi atins doar prin asociere şi cooperare. Asta ne poate duce la proiecte de succes de la producţie până la comercializare. Astfel, putem să punem la raft produsele.”

George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat este și antreprenor şi are două businessuri pe plan local – Fermsuin, o afacere de peste 9 milioane de lei în 2020, care se ocupă de creşterea porcinelor, şi Livada Şerbăneşti, un business cu afaceri de 19,2 milioane de lei anul trecut. Cele două companii au în total 60 de angajaţi. Scarlat a mai fost membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor în perioada 2012-2016, în calitate de deputat de Galaţi.

Deficitul comercial al României s-a majorat în ritm accelerat în ultimii cinci ani. De altfel, anul trecut, deficitul cu produse agroalimentare a ajuns la 1,9 miliarde de euro, mai mare cu 58% faţă de 2019, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.