Începând de azi, 16 octombrie, fermierii vor primi avansul de 50% din plăţile pe suprafaţă

9

bursa3

Marţi, 15 octombrie 2013, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, alături de secretarul de stat Achim Irimescu au participat la conferinţa „Agri-Business pe profit. Finanţarea afacerilor din agricultură”, eveniment organizat de ziarul Bursala Hotel Pullman, World Trade Center București, transmis în direct de AGRO TV.

La conferinţă au mai participat Adrian Rădulescu – Consilier Prezidenţial în domeniul agriculturii, Laurenţiu Baciu – preşedintele Ligi Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Robert Rekkers – director general al Agricover Credit IFN SA, Sorin Minea – preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta), Veronica Toncea – director general al Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), Dorin Cojocaru – preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), etc.

Subiectele atinse de participanţi în luările de cuvânt au vizat: reforma Politicii Agricole Comune (PAC), plățile directe, microcreditarea pentru investiţiile în agricultură, programul naţional de refacere a sistemului de irigaţii, investiţiile în fermele familiale, fondul mutual pentru susţinerea sectorului agricol, elementele de noutate în viitorul Program Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, etc.

În deschiderea conferinței, ministrul Daniel Constantin a anunțat că începând de miercuri, 16 octombrie, fermierii români vor primi avansul de 50% din plățile pe suprafață, respectiv 61 euro/hectar. ”În următoarele două săptămâni, circa 600 milioane de euro, reprezentând avansul de 50% din plățile pe suprafață, vor ajunge în conturile fermierilor. Diferența de până la 160 de euro pe hectar va fi plătită după data de 1 decembrie 2013 și am speranța ca până în luna martie a anului 2014 să finalizăm plățile pe suprafață”, a punctat ministrul Agriculturii. De asemenea, ministrul a precizat că este pentru prima dată când Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) plătește avansul pentru Axa 2, respectiv pentru măsurile de agromediu, până în prezent fiind efectuate plăți de 275 de milioane de euro.

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Achim Irimescu a arătat că “noul Program Național pentru Dezvoltare Rurală va fi simplificat, el concentrându-se pe acele măsuri care sunt extrem de importante pentru agricultură şi mediul rural din România, în special măsurile care privesc investiţiile şi pachetul de măsuri pentru tineri.”

Citește și

Cmentariile sunt închise