INCALZITE LA FOC DE LEMNE SI RUMEGUS, LEGUMELE DIN SERE VOR APAREA PE PIATA MAI TARZIU, MAI MICI SI MAI SCUMPE

Daca estimarile ministrului agriculturii Petre Daea sunt optimiste in ceea ce priveste culturile din camp, nu acelasi lucru pot spune  legumicultorii in privinta culturilor din sere. Frigul şi zăpada din ultimele săptămâni au dat peste cap planurile agricultorilor gălăţeni. Producătorii de castraveţi din zona Matca spun că prima recoltă din acest an va apărea cu întârziere, probabil după Florii şi Paşte, iar rezutatele vor fi sub aşteptări.

Producătorii gălăţeni din cel mai mare bazin legumicol al ţării sperau să obţină prima recoltă de castraveţi la începutul lunii aprilie, astfel încât, de Florii şi Paşte, în pieţe să se găsească legume româneşti.

Valul de frig care a lovit judeţul Galaţi le-a stricat planurile. Chiar dacă agricultorii au făcut focul în sere, plantele au suferit din cauza lipsei soarelui iar recoltele vor întârzia cu câteva săptămâni faţă de termenul iniţial. În plus, cheltuielile au crescut foarte mult din cauza cantităţilor mari de lemn şi rumeguş folosite pentru încălzire. Anul acesta preţul unui sac cu rumeguş s-a dublat, de la 10 lei la 20 de lei.

„Am ars până acum aproape 100 milioane de lei. Şi ne-ar mai trebui cam tot atât ca să ieşim din iarnă, dar buzunarele sunt goale. La trei săptămâni ar fi trebuit să începem să culegem, dar anul acesta ne întârzie foarte mult. Băgăm lemne de foc pentru a ieşi la capăt, nu ştiu dacă vom reuşi. În stadiul acesta, nu vom reuşi să ieşim la capăt. Rămânem fără lemne, fără combustibil”, a declarat agricultorul Iulian Lupu.

Şi ceilalţi agricultori din zona Matca se confruntă cu probleme similare. Din cauza frigului, în special cel de pe parcursul nopţii, plantele nu s-au dezvoltat armonios iar culturile sunt parţial compromise.

 „Planta, la două săptămâni de la plantare, trebuia să fie mult mai înaltă, cel puţin de două ori mai mare. Trebuia să aibă frunzele mult mai dezvoltate şi implicit vârful plantei cel care se dezvoltă, trebuia să fie mult mai deschis. Castravetele este o plantă sensibilă, are nevoie în general măcar de 15 grade Celsius în aer şi de o temperatură apropiată în sol. Vremea de afară ne cam încurcă în momentul de faţă. Temperaturile de afară, de minus 6-7 grade, ne forţează să facem focul. Şi chiar şi aşa, ziua să spunem că prindem cele 15 grade, însă noaptea abia dacă ajungem la 4 sau 5 grade”, a spus legumicultorul Gheorghiţă Borza.

Probleme sunt şi la culturile de varză. Legumicultorii nu au putut planta răsadurile pe câmp din cauza zăpezii şi a frigului. Răsadurile stau în depozite iar producţia de varză va fi afectată, spun agricultorii din comuna gălăţeană Matca.

În zona Matca este cel mai mare bazin legumicol din ţară. Regiunea aflată în mijlocul judeţului Galaţi are peste 4.000 de producători,1.000 de hectare de sere şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult